Matchrapport

Tillbaka

Julián Álvarez gör en nostalgisk i en match som annars gjorde oss besvikna

2022-07-31, Martin Gersson     2

”Hello, it’s good to be back”. Det var så det kändes när City spelade på engelsk mark för första gången på tre månader. Känslan var lite bekant eftersom en argentinsk anfallare med rock ’n’ roll-målgest gjorde störst inverkan på oss i en annars rätt så besviken tillställning på King Power Stadium, där varken norrmän eller festprissar fick det helt att släppa.

Visst har man saknat det i sommar. Att skrika sig hes av glädje, men titt som tätt även av frustration. Den känslan återfann sig relativt fort när den klassiska försäsongsmatchen Community Shield skulle avverkas på lördagskvällen, där Liverpool tillslut kunde stoltsera som segrare med ett 3-1 resultat. Som vanligt är det nästan mer intressant att bevaka spelarnas former och i synnerhet nyförvärvens i dessa matcher, istället för resultatet.

Om man ändå initialt ska diskutera utgången av matchen bör Liverpool tillstå som värdiga vinnare efter en stark slutforcering, vilken City inte klarade av att hantera. Utgången hade dock kunnat vara annorlunda om Erling Braut Haaland, som gjorde sin debut för City på engelsk mark, hade hållit bollen under ribban när han smög sig fram på en retur i slutminuterna och om Phil Foden fått en renare träff framför mål. Vi alla vet att norrmannen inte missar den typen av chanser när han har fler minuter i kroppen. Citizens hade mest skott på mål och faktum är att Liverpools tredjemålvakt Adriàn blev för svår att överlista idag. Liverpool var skarpare i slutminuterna och det är vad som avgjorde matchen.

Den som stal rampljuset för kvällen hos det ljusblåa laget var nyförvärvet Julián Álvarez som fick spräcka sin målnolla bara 12 minuter efter sitt inhopp när han påpassligt smög fram på en retur och tryckte in 1-1. Álvarez passade på att hylla Sergio Agüero med sin målgest efter några minuters VAR-granskande och visst ser man likheter mellan dessa två argentinare? Jag ska medge att tankarna drog sig tillbaka till Augusti 2011 och hemmapremiären mot Swansea när ’Kun’ själv gjorde sin debut för City. Álvarez kom in med en liknande frenesi och arbetsinsats som Agüero gjorde då för 11 år sedan. Det är tydligt att Julián har sin landsman som idol, för egenskaperna är slående lika. Han kommer gärna ner och möter boll, är påpasslig i straffområdet och är samtidigt ganska underskattad som kreatör. Det var intressant att han kan agera som släpande anfallare till Haaland, vilket han gjorde med bravur när Pep valde att byta ut Kevin De Bruyne i andra halvlek. I ärlighetens namn hade det känts mer rätt om vår nya argentinare hade burit 16 på ryggen istället för 19.

Inte samma succé gjorde anfallskollegan och nyförvärvet från Borussia Dortmund, Erling Braut Haaland, som fick kliva av planen mållös. Det var många som ville håna norrmannen efter matchen och framförallt understryka missen Haaland stod för i slutminuterna, då han träffade ribban när han bara skulle slå in bollen. Jag motsätter mig dessa åsikter eftersom Erling gjorde en helt klart godkänd insats. Det viktigaste för mig är att han står på rätt plats i straffområdet och tar sig till de chanser han ska. Då kommer bollen att trilla in förr eller senare. Att se honom trycka bort Robertson i första halvlek inger en respekt som City saknat i straffområdet sedan, ja en viss, Sergio Agüero lämnade klubben. Norrmannen kommer göra succé när det väl betyder något.

Kalvin Philipps fick dessvärre inte komma in i matchen och det mesta talar väl för att nyförvärvet från Leeds kommer få komma in i matcher där spelbilden ser lite annorlunda ut än den gjorde på lördagkvällen. City fick ju tyvärr jaga under stora delar av matchen eftersom Liverpool satt i förarsätet resultatmässigt hela andra halvlek förutom under en tiominuters period. Jag är säker på att Phillips kommer få den mest centrala rollen när vi ska försvara ledningar och bygga upp en stabil ryggrad i vårat spel. Förhoppningen är att han ska kunna fylla ut Rodris svagheter som främst finns i det defensiva spelet. Det märktes tydligt att våran backlinje föll tillbaka till gamla synder och blev allt för exponerade av Liverpools fronttrio. Exempelvis kunde Darwin Nunez leta sig in bakom Ruben Dias och Nathan Aké flertalet gånger i andra halvlek. Det verkar som Aké fortsatt gör en del misstag. På lördagen slog han bort en hel del passningar och han stöter fel lägen ibland, i synnerhet vid 3-1 målet. Mitt tips är att Dias kommer få kampera ihop främst med Aymeric Laporte och John Stones även denna säsong.

Jack Grealish hade en tung dag på jobbet och försvann ute på sin kant, trots att formen såg god ut mot Bayern München i veckan. Det är upp till bevis för engelsmannen denna säsong efter en sommar av fest och bad, samt en säsong där förväntningarna inte helt uppnåddes, men det var inte i denna match det lossnade. Det finns ändå saker att ta med sig från denna försäsongsmatch, men såklart är det alltid tungt att förlora mot Liverpool. City borde varit skarpare, men antalet chanser sett till hela matchen bärgar för en spännande säsong. It’s good to be back.