Krönika

Tillbaka

Veckans City #39: professionella City



2024-03-07, Oskar Hansson     0

Att ha dåliga dagar och perioder ibland är mänskligt. Att fotbollsspelare kan vara mer och mindre motiverade beroende på vilken match som väntar är också väldigt normalt. Men i det här avseendet är Guardiolas City varken mänskliga eller normala. De bara öser på och är så professionella man kan vara, oavsett om det är Manchesterderby eller en på förhand avgjord returmatch i Champions League.

Vilket fantastiskt derby vi fick i söndags! City var överlägsna från början till slut och känslan är att segersiffrorna 3-1 var i underkant. United hade förvisso ledningen med 1-0 efter ett riktigt drömmål av Rashford och höll den ända till paus. Trots att det var fruktansvärt frustrerande att ligga under i paus mot United så kände jag mig ändå trygg med att City skulle vända och vinna. De spelade trots underläget riktigt fin fotboll och skapade chans på chans. Vi minns särskilt att Haaland missade öppet mål i slutet av halvleken.

I början av andra halvlek var City givetvis pressade och det var mental uppförsbacke på grund av resultatet. Men det är inte mycket som sänker det här laget utan det blev som förväntat när framför allt Foden klev fram och gjorde två mål. Haaland fastställde resultatet till 3-1 och Etihad Stadium kokade. Det finns något så oerhört vackert i att det är just vår egen produkt Foden som får bli derbyhjälte.

Citys överlägsenhet speglar av sig i statistiken. City hade 27 avslut, United tre. Citys expected goals var 3.33, Uniteds 0.25. City hade 69 bolltoucher i Uniteds straffområde, omvänt hade United nio. City levererade 736 lyckade passningar, United 240. Dessa fullkomligt överlägsna siffror stämmer bra överens med magkänslan jag hade när jag såg matchen. Det var liksom kattens lek med råttan.

Den som stack ut allra mest i matchen var förstås Foden. Han har nu gjort fem mål i de två senaste derbyna på Etihad Stadium. Den här säsongen har han gjort 18 mål. Under en hel säsong var 16 mål hans tidigare bästa notering, men det har han alltså redan slagit trots att vi inte har nått längre än mars. Dessutom har han den här säsongen gjort 10 assist och det är oerhört imponerande siffror! 

Foden känns som en sådan där spelare som ska starta de stora matcherna nu. Det klivet har han tagit den här säsongen. Till exempel på söndag mot Liverpool kan jag inte se annat än att Foden startar såvida han är redo för spel. Som kronan på verket sa Pep efter derbyt att Foden har varit säsongens spelare för City. Ingen har enligt Pep stått för så avgörande insatser den här säsongen som Foden.

Walk in the park

Som väntat blev det en behaglig historia i returen hemma mot Köpenhamn. Likt en promenad i parken blev det seger med 3-1 efter mål av Akanji, Alvarez och Haaland. City kvalificerade sig till kvartsfinal i Champions League utan några som helst problem. Känslan är att turneringen hittills har varit som en transportsträcka för City. Men det är möjligt att det är i kvartsfinalen som turneringen kommer i gång på allvar och det bästa krävs i princip hela tiden.

För det var uppenbart redan innan matchen att Guardiola trodde på en fullt överkomlig uppgift. Stones, Walker, Ake, De Bruyne, Foden och Bernardo satt samtliga på bänken och det hade de absolut inte gjort om laget haft kniven mot strupen. Utöver det byttes Rodri ut i paus.

Extra kul var det att City avslutade matchen med ungdomarna Lewis, Wright, Bobb och Hamilton på planen. Det ger ju oss nästan lite skäl att liksom Liverpool efter ligacupfinalen börja skrika att vi tog oss till kvartsfinal i Champions League med juniorlaget. Men nej, vi är inte Liverpool, utan vi är City och vi har stil och klass!

Det som imponerar mig med den här veckan och har så gjort sedan 2017, är hur otroligt professionella City är. Det spelar ingen roll om det är Manchesterderby eller en ganska avslagen åttondelsretur i Champions League som på förhand i princip är avgjord. Laget tar alla uppgifter på största möjliga allvar och genomför alla moment efter bästa möjliga förmåga. Oavsett vilka som spelar.

City var under Mancini och Pellegrini också extremt starka och kompetenta. Men då kunde laget ha fullt mänskliga perioder där inget fungerade och man stundtals kunde ifrågasätta om spelarna ville spela vissa matcher. Sådant förekommer inte under Guardiola och det är bara att njuta så länge vi kan!



Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.