Krönika

Tillbaka

Veckans City #43: mållöst mot Arsenal, målfyrverkeri mot Villa



2024-04-04, Oskar Hansson     1

Äntligen är Citys veckor händelserika igen efter säsongens sista landslagsuppehåll! Efter den mållösa matchen mot Arsenal var det lite grinigt och Roy Keane menade att Haaland är som en League 2-spelare i speluppbyggnaden. Mot Villa blev det fler mål och då stack Foden ut med ett hattrick. Frågan är om han är säsongens hittills bästa spelare?

Förväntningarna inför söndagens supermatch mot Arsenal var höga. Men tyvärr motsvarade matchen inte förväntningarna. Arsenal åkte till Etihad Stadium för att hålla nollan och ta en poäng. Det var precis också vad de gjorde. City fick ta hand om taktpinnen och hade mycket boll på Arsenals planhalva. Men Haaland lyckades inte bryta sig loss från Arsenals försvar och för dagen hade City inga andra idéer heller. Så en trist match slutade 0-0 och även fast Arsenal såg nöjda ut, så var blev söndagens stora vinnare Liverpool som tidigare under dagen besegrade Brighton med 2-1. För Citys del var faktiskt matchen mot Arsenal första gången de blev mållösa på hemmaplan mars 2022. City har sedan dess gjort mål i 57 raka matcher på hemmaplan.  

När City inte gör mål, passar experter i olika sammanhang på att skapa rubriker genom att ta chansen att kritisera Haaland. Den ena kommentaren är dummare än den andra. Roy Keane sa att Haaland nästan spelade som en League 2-spelare och att han inte bara har haft problem i matchen mot Arsenal. Keane menar att Haaland är bäst i världen framför mål, men har mycket att utveckla i det övriga spelet, utanför straffområdet. Gary Neville å sin sida sa att Haaland i samband med att ha missat ett läge såg ut att aldrig ha spelat fotboll tidigare.

Vad dessa två United-herrar med sina stora käftar helt verkar ha glömt är att Haaland leder skytteligan i Premier League med 18 gjorda mål och utan att ens ha spelat två hela säsonger har han vunnit allt man kan vinna med City… Inte illa av någon som inte ser ut att ha spelat fotboll tidigare och utanför straffområdet ser ut som en League 2-spelare…

Positivt är att Ortega höll nollan. Ederson dras fortfarande med skadeproblem men känslan är att Ortega kan hoppa in i en match av den här digniteten och pallar trycket. Lewis fick göra ett tidigt inhopp efter att Ake skadat sig i första halvlek. City dras nu med skapliga skadeproblem i backlinjen. Utöver Ake har även Walker och Stones skadebekymmer och ingen av de två kunde delta mot Arsenal. Fortsätter det så här kommer trycket på Dias, Akanji och Gvardiol bli väldigt hårt de kommande matcherna. Mer positivt är att Grealish hoppade in i andra halvlek och fick göra en form av comeback efter en tids skadefrånvaro. Förhoppningsvis kan den gode Jack få ha lite mer lycka än vad han haft tidigare under säsongen. 

Foden hade show mot Villa

Inför matchen mot Aston Villa höjde säkert många på ögonbrynen när de såg att De Bruyne och Haaland fanns på bänken. Ett alternativ var att de var slitna och behövde vila. Det tror dock inte jag. Att vila spelare av De Bruyne och Haalands dignitet när det är nio matcher kvar i ligan och en pågående guldstrid känns inte så logiskt. Jag tror snarare att det var så att Pep var besviken med deras insatser mot Arsenal och att de helt enkelt petades.

Pep sa dock efter matchen att han är försiktig med att matcha spelarna för hårt nu när matcherna kommer tätt. Dock vet vi ju att man ibland kan tänka på ett sätt och prata på ett annat. Under de åren jag följt Pep regelbundet så har min bedömning alltid varit att han är oerhört skicklig på sådant där. 

Och kanske var det ett klokt beslut av Pep. För till slut blev det en säker seger med 4-1 och de som bar fram laget var Rodri och allra främst Foden. Rodri kontrollerade mittfältet, hjälpte backlinjen och gjorde ett mål och en assist. Efter matchen sa Pep att Rodri är bäst i världen på sin position. Svårt att opponera sig mot det. City har nu spelat 43 raka matcher med Rodri i laget utan förlust! Citys förluster kommer när Rodri av någon anledning inte är tillgänglig.

Foden blev den största matchvinnaren med ett hattrick. Foden fortsätter att vara en av lagets bästa spelare den här säsongen och nu står han på 21 gjorda mål och tio assist. Eller är det kanske rent utav så att han har varit lagets bästa spelare den här säsongen?

Trots att City fick ta emot mycket kritik under veckan, främst efter matchen mot Arsenal, så är laget faktiskt nu obesegrade i 24 raka matcher. Inte illa!



Kommentarer

 
2024-04-12 15:56   Anders Rosén

Bra krönika! Bakom våra stjärnor på planen kan vi verkligen uppskatta att vi har Ortega! Skönt att ha en sån stabil och kompetent andramålvakt .

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.