Krönika

Tillbaka

Veckans City #44: fotbollsvärlden ska vara tacksamma för City



2024-04-11, Oskar Hansson     1

Vilka matcher vi har fått uppleva den senaste veckan! Mycket händer och känslan är att fotbollsvärlden ska vara tacksam över att den har Manchester City!

Innan lördagens match mot Crystal Palace var det intressant att bevittna startelvan. Ederson hade inför matchen kunnat delta i träning efter sin skada som han ådrog sig mot Liverpool. Han fanns även med i truppen mot Palace, men på bänken. Ortega vaktade målet och det blir mycket intressant att se under de kommande matcherna om det är ett tronskifte igång på målvaktspositionen. Vi noterade även att Haaland och De Bruyne var tillbaka i startelvan efter att ha suttit på bänken mot Aston Villa senast. Å andra sidan fick Foden och Bernardo börja på bänken den här gången.

Det var även glädjande att Stones fanns med i startelvan efter att dragits med skadeproblem den senaste tiden. Ännu en aspekt som fascinerade med startelvan var att Bobb fick förtroendet från start i en sådan här match, av den här digniteten. Ytterligare en egen produkt i form av Lewis fanns i startelvan. Han behövs nu när skadeproblemen hopar sig i backlinjen. 

Till en början fick vi en rejäl kalldusch när Palace tidigt gjorde 1-0 genom Mateta. Dock dröjde det inte länge innan De Bruyne kvitterade genom ett vackert skott. Lewis gjorde 2-1 strax efter paus och efter ytterligare mål av Haaland och De Bruyne gjorde det ingenting att Palace reducerade till 4-2 i matchens slutskede.

De Bruyne stack givetvis ut den här matchen med sina två gjorda mål och nu har han gjort 100 mål för City på sina 372 matcher. Utöver sina mål har han gjort 166 assist. En annan som stack ut i matchen var vår egen Lewis. Han var högerback när Palace hade bollen, men när City tog hand om bollinnehavet var han mittfältare. Efter matchen var det intressant att höra hans tydlighet gällande att det är på mittfältet han trivs allra bäst på. Vi har tidigare under säsongen hört Foden, som ibland är ytter och ibland central mittfältare, säga att han trivs bäst centralt i banan. Det känns verkligen att Pep under lång tid satt sin prägel på sina unga adepter. De verkar helst vilja vara centralt på mittfältet och ha mycket boll!

Sjöslaget i Madrid

Raskt över till tisdagen. Vilket sjöslag det blev i Madrid! Inför matchen var det intressant att se Ortega få förtroendet i målet, medan Ederson satt på bänken ännu en gång. Frågan är nu om City har en ny förstamålvakt efter att Ederson varit given sedan 2017? Framtiden får utvisa det men vinden blåser just nu medvind åt Ortegas håll. Det var även uppseendeväckande till en början att De Bruyne börjande på bänken, men det var tydligen inte värre än att han börjat känna sig illamående under dagen.

Efter en galen match med många vändningar slutade det 3-3 efter mål av Bernardo, Foden och Gvardiol. City tog tidigt ledningen efter att Bernardo utnyttjat en sovande målvakt mellan stolparna i Real. Dock tog det inte lång tid innan spanjorerna kvitterade genom ett turligt skott som styrde på Dias och sedan tog ledningen genom en snabb omställning signerad Vinicius Junior och Rodrygo. Det kändes oroligt men City red ut stormen trots att den första halvleken innehöll väl många bolltapp som ledde till farliga omställningar för Real.

Men i andra halvlek kom City ut och såg ut att ha pratat igenom sina brister. För det var ett mer kontrollerat City och de stod för en enormt stark väning efter läckra skott av Foden och Gvardiol när de klev fram till en superb 3-2 ledning. Dock kvitterade Real genom ett urläckert mål signerat Vinicius Junior och Valverde. 3-3 får ses som rättvist och då City har hemmaplansfördel i avgörandet så kan jag inte känna annat än att det var en bra genomförd bortamatch av City. 

Laget har nu verkligen gett sig själva chansen att avancera från det kanske på förhand tuffaste bortamötet man kan ställas inför i fotbollsvärlden. Det kändes under matchens gång att City nu inte mötte något Röda Stjärnan, Köpenhamn, Crystal Palace eller United. Nej utan Real har spelare av världsklass på varje position, utom målvaktspositionen nu när Courtouis är skadad. Men City fick verkligen slita för det fina oavgjorda resultatet och det gjorde de grymt bra!

Efter en sådan här match är min känsla att fotbollsvärlden ska vara tacksam över att den har Manchester City! 



Kommentarer

 
2024-04-12 16:00   Anders Rosén

Bra krönika! Man kan inte annat än uppskatta Ortega och att vi nu har två högkompetenta målvakter :)

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.