Krönika

Tillbaka

Veckans City #47: mentality monsters



2024-05-02, Oskar Hansson     0

För Liverpools del är det nog tack och adjö i guldstriden nu. Arsenal och City fortsätter dock sätta press på varandra. Frågan är vem som håller ut till slutet och tar hem årets Premier League?

Efter Liverpools överraskande förlust mot Everton ställdes City för en vecka sedan mot Brighton på bortaplan. Brighton har förvisso haft problem med sviktande form på sistone, men de hade chansen på euroaspel inför matchen. Med andra ord en på förhand lurig match för Guardiolas manskap. Blev det några problem? Inte alls. City, med De Bruyne och Foden i spetsen, bokstavligen talat körde över Brighton. Det stod 3-0 efter 34 minuter och då var matchen givetvis avgjord. De Bruynes språngnick som betydde 1-0 var extra läcker. De Bruyne och Alvarez gjorde varsitt mål medan Foden gjorde två. 

Fodens briljanta säsong fortsätter och i den här matchen gjorde han sitt 50:e mål i Premier League. Inte illa för en spelare som bara är 23 år! Han är en het kandidat till att bli utsedd till Player of The Year i Premier League. Efter matchen var det även intressant att ta del av Jamie Redknapps analys. Han jobbar som expert för Sky Sports och menar att De Bruyne är Premier Leagues bästa mittfältare någonsin. Alltså bättre än legender som Gerrard, Lampard, Yaya Toure och David Silva.

Vad frustrerande det måste vara för Liverpools spelare, ledare och supportrar att se City bara köra över ett lag som Brighton så här. Bara dagarna efter att de själva förlorat hemma mot Crystal Palace och borta mot Everton. Varför lyckas City med de här mentala aspekterna, men inte Liverpool liksom? Säsong efter säsong är det ju så. Det vore ju fullt mänskligt av City att ställa till det i en sådan här match. Det måste även vara frustrerande för Arsenal, som ändå kommit tillbaka på banan efter förlusten hemma mot Aston Villa. Jag ursäktar deras ledare, spelare och supportrar om de satt framför TV:n i förra veckan och frågade sig hur tusan de ska kunna komma före det här laget?

Guldstriden rullar vidare

Bara någon dag efter bataljen mot Brighton var det dags igen. På lördagen spelade nog Liverpool bort sig ännu en gång från guldstriden efter ett nytt poängtapp, den här gången mot West Ham på bortaplan. Pyspunkan för Jurgen Klopps manskap är verkligen ett faktum. Annat kan man säga om Mikel Artetas Arsenal. Precis innan Citys match under söndagen vann de i derbyt borta mot Tottenham med 3-2. Det var lite darr på ribban i slutskedet men tre poäng är allt som räknas i det här skedet av säsongen. De satte verkligen press på City som hade avspark borta mot Nottingham precis efter att Arsenals seger var ett faktum.

Dock såg man inte mycket till nervositet i Citys insats. Gvardiol, som går från klarhet till klarhet under våren, nickade in 1-0 i första halvlek via en hörna. I andra halvlek fyllde Haaland på med ett mål till och Citys seger blev till slut ganska kontrollerad. De Bruyne stack ut då han assisterade till båda målen. Visst hade Nottingham ett par chanser. City ska i synnerhet vara glada över att Wood vaknade på fel sida och missade öppet mål två gånger. 

Dias och Foden missade matchen på grund av sjukdom. I paus tvingades dessutom Ederson kliva av på grund av en axelskada som han ådrog sig efter en duell med Boly. Dock är det betryggande att ha en reservmålakt som Ortega i det här läget. Det blir ingen märkbar försämring utan han verkar hålla ungefär samma nivå som Ederson. Vilken styrka! I det här läget hade det kunnat bli Citys fall om en andramålvakt som inte höll måttet tvingades att hoppa in. Men Ortega är av hög kvalitet vilket vi ska vara glada för. 

City har nu kvar att möta Wolves, Fulham, Tottenham och West Ham. Blir det segrar där är fjärde raka Premier League-titeln ett faktum!



Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.