Krönika

ARTIKLAR > KRÖNIKA

Ett försvar med få alternativ löstes med sparkapital2020-12-06, Martin Gersson     2

Den defensiva sidan av planen har varit en följetong ända sedan Pep Guardiola skrev på för mer än fyra år sedan. Spanjoren ansåg direkt att den var viktig att förstärka, så legendaren Joe Hart skeppades, samtidigt som Claudio Bravo och John Stones skulle förstärka. Åren har gått och Pep har behövt inhandla totalt nio försvarare och det har varit min största kritik gentemot honom att förvaltandet och utvecklandet av mitt- och ytterbackar inte har varit uppe på den nivån som jag velat, men nu ser jag ljuset i tunneln.

Sedan Vincent Kompany tackade för sig efter våran kvadrupel inhemska titlar 18/19 har vi i mina ögon inte haft tre mittbackar som man kunnat lita på vecka in och vecka ut. Förra året behövde Fernandinho flytta ner ett steg i banan och samtidigt fick Eric Garcia som 19-åring en allt mer ordinarie plats. Redan nämnda John Stones fick fåtalet chanser och till och med vid ett tillfälle blev han rejält utskälld av Guardiola efter sin första halvlek mot Atalanta, men efter Ruben Dias ankomst verkar engelsmannen nu vara lösningen på rätt många problem.

Faktum är att i de tre senaste matcherna (läs 6 December) som Stones och Dias bildat mittlås har City inte släppt in ett enda mål och visst kan man argumentera för att motståndet varit begränsat, men det var längesedan jag känt mig så trygg med två mittbackar tillsammans. Det låter ju rätt uppseendeväckande att våran bästa mittback de senaste två säsongerna, Aymeric Laporte, inte är med i den uppsättningen, men just nu är faktiskt de två bättre. Det är i sig väldigt positivt för det behövs minst tre konkurrerande mittbackar, framförallt det här Corona-året när man knappt hinner blunda innan det är match igen.

Jag tycker dock fortfarande att Pep är för dålig på att utveckla försvarare och därför blir jag glad över att John förhoppningsvis permanent tagit några steg i sin utveckling och att denna överkonsumtion av backar får ett slut. Det kommer vara fundamentalt för vårt lag att sätta ett försvar om vi ska vinna titlar igen, framförallt när offensiven gått lite trögt i början av säsongen där Sergio Agüero aldrig tycks bli frisk. Att sätta ett försvar löses oftast inte genom för många nya köp och förhoppningsvis är trion Ruben Dias, John Stones och Aymeric Laporte praktexemplet på det.

Martin Gersson


 Du måste vara inloggad för att kunna följa

Kommentarer

2021-02-23 07:03    

Denna kommentar är raderad av användaren.

   
2021-02-24 13:24    

Denna kommentar är raderad av användaren.

   

Kommentera

Du måste vara inloggad medlem för att kommentera.