Krönika

ARTIKLAR > KRÖNIKA

Citys bortglömda elva edition 2010-talet2021-02-20, Oskar Hansson     3

Alla har vi sett den där spelaren man känner igen, men inte riktigt kan placera? När man sedan får reda på att han spelat en handfull matcher i City de senaste tio åren får man den där aha-upplevelsen. Känner du igen dig? Jag har tittat igenom samtliga Manchester City-trupper de senaste tio åren och satt ihop min favorit-elva av bortglömda Cityspelare.

 

En sådan här utnämning behöver någon form av struktur. Därför har jag valt ut följande två kriterier för att avgränsa antal bortglömda Cityspelare:

  •    Spelaren måste ha tillhört City under 2010-talet
  •              Spelaren måste ha spelat minst tio tävlingsmatcher för City

width=286

Målvakt: Costel Pantilimon

Den över två meter långa rumänen tillhörde City i två säsonger. Han anlände säsongen 2012/13 och tillhörde även laget 2013/14. Mestadels var han andramålvakt bakom Joe Hart, men det blev faktiskt sju ligamatcher den sista säsongen då City vann Premier League. Samma säsong gjorde han även betydande insatser när City vann ligacupen. Efter titelsäsongen tog det slut i City och i dag tillhör 34-åringen det turkiska laget Denizlispor.

width=321

Högerback: Maicon

Sommaren 2012 anlände en mycket meriterad brasilianare till Roberto Mancinis Manchester City. Maicon hade mångårig erfarenhet av spel i Brasiliens landslag och hade vunnit Copa America vid två tillfällen. Med Inter hade han vunnit Serie A vid fyra tillfällen och Champions League en gång. I City fick han det däremot inte att stämma. Säsongen 2012/13 var inte mycket att hänga i julgranen och Maicon gjorde totalt 13 framträdanden innan han lämnade för spel i Roma. I dag spelar 39-åringen fotboll i Serie D-laget Sona i Italien.

width=355

Mittback: Stefan Savic

Den unga och lovande montenegrinen tillhörde City säsongen 2011/12. Således har han en Premier League-titel på meritlistan. Dock lyckades han inte ta plats som ordinarie mittback, utan det blev elva framträdanden i Premier League och ytterligare elva i cupmatcher. Redan efter en säsong lämnade han för Fiorentina men det är i Atletico Madrid som 30 åringen har nått sina största framgångar. Han har i skrivande stund gjort 186 matcher i ett av Spaniens tre största lag och dessutom vunnit Europa League och spelat i en Champions League-final.

width=323

Mittback: Matija Nastasic

Nastasic tillhörde City i tre säsonger, från 2012 till 2015. Totalt blev det 51 matcher vilket indikerar att han inte riktigt lyckades hitta rätt i Manchester, även fast han gjorde 13 ligamatcher säsongen 2013/14 när City vann Premier League. Sedan han lämnade England har Nastasic tillhört Schalke 04 där han gjort 157 matcher i skrivande stund.

width=379

Vänsterback: Wayne Bridge

City har genom många år haft svårt att hitta en vänsterback som presterar på hög nivå under tid. Sommaren 2009 värvades Wayne Bridge för dyra pengar. Han hade då 39 landskamper på meritlistan och hade dessutom vunnit allt som går att vinna på de brittiska öarna med Chelsea. Men Bridge blev dess värre en flopp i City. På fyra säsonger blev det bara 58 matcher och han var under den här perioden utlånad till West Ham och Sunderland. 2013/14 avslutade Bridge sin professionella fotbollskarriär i Reading. Efter fotbollskarriären har Bridge deltagit i dokusåpor och enligt hans Twitter-sida verkar han i dag ägna tid åt podcasts och att spela nätpoker.

width=363

Mittfältare: Javi Garcia

Spanjoren anlände till City som en spännande spelare sommaren 2012. Han hade spel i Real Madrid på meritlistan och var dessutom en framträdande spelare i Benfica. Men under hans 80 matcher i Manchester City gick det för långsamt för att han skulle bli en framträdande spelare under tid. Det ska dock inte förglömmas att han var bidragande till Premier League- och ligacup-titeln säsongen 2013/14. I dag är han 34 år och spelar i portugisiska Boavista efter sejourer i Zenit st. Petersburg och Real Betis.

width=400

Mittfältare: Fernando

”Bläckfisken” anlände till Manchester City sommaren 2014. Han hade tidigare imponerat i Porto under sex säsonger och vunnit bland annat fyra ligatitlar och en Europa League. Liksom för Garcia gick det för långsamt på Citys mittfält för Fernando. Han gjorde totalt 102 framträdanden under tre säsonger i klubben och det blev ”bara” en ligacuptitel innan han lämnade Manchester. I dag spelar han i Sevilla och stoltserar med ännu en vunnen Europa League.

width=344

Mittfältare: Jack Rodwell

Rodwell var han som alltid var skadad. När han värvades till City 2012 var han en mycket lovande engelsk spelare som hade imponerat under sina fem säsonger i Everton. Han hade tre landskamper på meritlistan. Rodwell hade potential, men när han inte förmådde att spela fler än 25 matcher på två säsonger i Manchester City är det inte tillräckligt. Sedan han lämnade klubben 2014 har han försökt få sin fotbollskarriär på fötter igen i Sunderland och Blackburn, men inte lyckats. I dag tillhör han Sheffield United men väntar fortfarande på sitt första framträdande säsongen 2020/21.

width=340

Anfallare: Nolito

Nolito värvades samma sommar som Pep Guardiola blev klubbens manager. Under tidig höst fick Nolito en bra start men han hittade sedermera inte rätt i Manchester och flyttade redan sommaren efter till Sevilla. I City blev det 30 framträdanden och även fast det knappt är fyra år sedan Nolito lämnade så förlåter jag dig om du inte minns den här spelaren. I dag spelar 34-åringen fotboll i Celta Vigo.

width=430

Anfallare: Stevan Jovetic

2013 värvades en spännande montenegrin som hade gjort sig ett namn i Fiorentina. Jovetic troddes dessutom passa bra i lagets ”Balkan Boys” tillsammans med de mer etablerade Edin Dzeko och Aleksandr Kolarov. Jovetic gjorde 13 matcher säsongen 2013/14 när laget vann Premier League. Tre mål var dock en mager skörd för en så offensiv spelare och när det säsongen efter bara blev fem mål i ligan så tackade Jovetic för sig efter totalt 44 matcher i Manchester City. Nästa utmaning blev en utlåning till Inter innan han från och med 2017 har ”hittat hem” i Monaco, där han i skrivande stund står på 65 spelade matcher.

width=327

Anfallare: Scott Sinclair

Sinclair var en spännande ytter som i början av decenniet gjort sig ett namn i Swansea. Det var många som trodde på ett stort genombrott i Manchester City men det blev tyvärr ett fiasko. Sinclair spelade i 15 matcher säsongen 2012/13 innan han spenderade de två kommande säsongerna på lån i West Bromwich och Aston Villa. Ska sanningen fram gjorde han ingen succé där heller. Mellan 2016 och 2020 hamnade Sinclair i skotska ligan och Celtic. Där hittade han hem och efter 167 matcher för de grönvita vann han tre skotska ligatitlar. De två senaste säsongerna har han utsatt sig för en svårare utmaning då han flyttat till Preston North End och den här säsongen står han i skrivande stund på 25 spelade ligamatcher.

Tycker du att jag har glömt någon spelare i den bortglömda elvan? Kommentera i så fall här nedanför.


 Du måste vara inloggad för att kunna följa

Kommentarer

2021-02-20 13:16    

Denna kommentar är raderad av användaren.

   
 
2021-02-20 14:20   Per Haglund  

Negredo tänkte jag också på  direkt. Men om vi båda spontant tänkte på Alvaro så kanske han inte är så bortglömd ändå..

   
 
2021-02-28 17:52   Anders Rosén  

Intressant perspektiv! Men Nastasic fick Blue Horse av oss va...

   

Kommentera

Du måste vara inloggad medlem för att kommentera.