Krönika

ARTIKLAR > KRÖNIKA

Ruben Dias – Citys framtida lagkapten?2021-03-06, Oskar Hansson     0

Att döma av spekulationerna i media verkade det som att City var ute efter Kalidou Koulibaly i somras. Helt plötsligt small det till och så var Ruben Dias klar för laget. Men vad kommer detta fenomen till spelare ifrån och kan han bli Citys nya lagkapten? Av det han visat upp hittills tycker jag han påminner en hel del om Vincent Kompany.

När jag sitter och skriver det här kan jag inte tänka mig ett Manchester City utan Ruben Dias. Matcherna duggar tätt och man hinner inte reflektera så mycket, utan det är alltid fokus på nästa match. När jag skapar tid för reflektion och tänker att jag ska skriva en artikel om Ruben Dias karriär slår det mig att han bara har varit i Manchester City i ett halvår. Vid vidare efterforskning ser jag att Dias bara är 23 år gammal. Med tanke på hur snabbt han har kommit in i laget och vilka ledaregenskaper han har visat tycker jag det känns som att han snarare känns rutinerad som en 30 åring. Det känns även som att han har varit i Manchester City i flera år.


Men sanningen är att Dias föddes den 14 maj 1997 i Amadora. Dias födelseort är belägen cirka en mil från Lissabons stadskärna. Som barn spelade Dias i sin lokala klubb Estrela da Amadora. Rodrigo Magalhaes är koordinator i Benficas akademi och han såg Dias spela fotboll som elvaåring. Magalhaes påstår i en intervju med inews.co.uk att Dias på den tiden inte stack ut som fotbollsspelare. Hans teknik var bra, men inte mer. Det som enligt Magalhaes imponerade med Dias var hans fokus och förmåga att jobba hårt.


Resan mot toppen tog fart i storklubben Benfica
2008 lämnade Dias som 11-årig sin moderklubb och började satsa på fotbollen på allvar i och med sin flytt till Benfica. Magalhaes säger att de jobbade hårt med att utveckla Dias teknik, spelförståelse, beslutsfattande och fysik. Det som hela tiden var påtagligt enligt Magalhaes var att Dias alltid gjorde sitt bästa. Redan i de yngre tonåren intog han en ledarroll i sitt lag och var en duktig kommunikatör. Det är alltså påtagligt att det inte var Dias praktiska kvaliteter som fotbollsspelare som stack ut som junior, utan snarare hans attityd och ledaregenskaper.


År 2015 debuterade Dias som 18 åring i Benficas B-lag. De spelade då i Portugals andradivision vilket resulterade i att Dias gjorde sin seniordebut. 55 matcher och två säsonger blev det i B-laget innan Dias ansågs vara redo att ta klivet upp till A-laget.


Det är tydligt att det inte bara var i Benfica som Dias gjorde sig ett namn. 2013 blev han uttagen i Portugals U16-landslag och totalt blev det 63 ungdomslandskamper innan han år 2018 debuterade i A-landslaget. Dias deltog i flertalet VM och EM för ungdomar och vid upprepade tillfällen hade han kaptensbindeln runt armen.


Hösten 2017 debuterade han i Benficas A-lag. 24 matcher i ligan blev det och i slutet av säsongen blev han framröstad till den portugisiska ligans bästa unga spelare. Säsongen 2018/19 spelade Dias 32 ligamatcher när han var delaktig i att Benfica vann den portugisiska ligan. Dias framgångar fortsatte och sommaren 2018 var han en viktig kugge när Portugals A-landslag vann Nations League. Dias blev dessutom utnämnd till matchens lirare i finalsegern mot Nederländerna. Under sin sista hela säsong i Benfica lyckades de inte försvara in ligatitel. Men Dias spelade på nytt de flesta ligamatcherna, 33 stycken och tog plats i säsongens lag.


Som 23 åring tog Dias nästa steg
Jag följde Citys transfersommar noggrant. Jag uppfattade det under större delen av sommaren som att City först och främst var ute efter Napolis mittback Kalidou Koulibaly. Priset ryktades vara omkring 80 miljoner pund. Enligt medias rykten verkade det som att City spenderade sommaren med att försöka förhandla ner den summan. Men helt plötsligt svängde ryktena med rask fart.


Den 29 september 2020 skrev Ruben Dias på för Manchester City. Det överraskade mig eftersom Dias aldrig hade kopplats ihop med City på ett intensivt sätt under sommaren. Hur som helst betalade vår favoritklubb Benfica 62 miljoner pund. Angående Koulibaly ska det tilläggas att Omar Berrada, som är en av Citys direktörer, under hösten sa enligt footballtransfers.com att City aldrig förhandlade med Napoli.


Initialt tänkte jag att Dias kommer behöva tid för att komma in i laget och lära sig leva i ett nytt land. Han överraskade dock positivt när han i sin första intervju med mancity.com visade sig kunna tala bra engelska.  


En fantastisk mittback och en ledare

Inför helgens derby har Dias spelat i 33 matcher för Manchester City. 24 av dem är ligamatcher och då laget totalt har spelat 27 i skrivande stund är det ett tydligt tecken på att Dias kom in i laget direkt.


I samband med Ruben Dias intåg har framför allt John Stones börjat spela på en högre nivå än innan. Att City har hållit nollan i 15 av säsongens 27 matcher har superduon stor del i. Dessutom har City bara släppt in 17 mål. Näst bäst i den statistiken är Chelsea som har släppt in 25.


Om vi avslutar där vi började så vill jag understryka att det känns som att Dias har varit i Manchester City under lång tid. Han är en utomordentlig mittback med ledaregenskaper. Det påminner om en viss spelare. När jag ser Ruben Dias känns det lika bra som när jag såg Vincent Kompany.


Jag tror att Ruben Dias är Citys framtida lagkapten. Tror du också det? Om du inte gör det får du gärna kommentera vilken spelare som du tror har större potential att bli Citys framtida lagkapten.


 Du måste vara inloggad för att kunna följa

Kommentarer

Inga kommentarer.

Kommentera

Du måste vara inloggad medlem för att kommentera.