Krönika

Tillbaka

Vilken spelare gör ”en Foden”?2021-04-03, Oskar Hansson     1

Många stora talanger har försökt göra resan från Citys ungdomslag till en permanent plats i A-laget. Det är få som lyckats. Den enda som har lyckats på riktigt de senaste åren är Phil Foden. I den här artikeln tittar vi närmare på fyra talanger från Citys ungdomslag som anses ha chansen att göra samma resa som Stockports Iniesta.

Låter namnen Angus Gunn, Jason Denayer, Marcos Lopes och Brandon Barker bekanta? De är nämligen spelare som under en period de senaste åren gjort sig ett namn i Citys ungdomslag. Det är spelare som jag själv trodde hade en god chans att en dag ta plats i Citys A-lag då deras prestationer i ungdomsmatcherna framstod som lovande enligt matchrapporterna. Idag kan vi dock konstatera att ingen av nämnda spelare lyckades ta en plats i Citys A-lag.


Angus Gunn är i dag 25 år och utlånad till Stoke från Southampton. Lika gamla Jason Denayer tillhör Lyon och Marcos Lopes Nice. 24 åriga Brandon Barker blev utnämnd till årets spelare i Citys akademi 2013/14 och i dag är han utlånad till Oxford United, från Glasgow Rangers. De här spelarna som en gång var stora talanger i City har inte lyckats ta plats i Citys A-lag. Men de har ändå lyckats göra respektabla karriärer inom fotbollen.


Det är i dagsläget bara en spelare sedan Shejk Mansour tog över ägandeskapet av Manchester City, som lyckats med övergången från Citys ungdomslag till en permanent plats i A-laget. Det är vår favorit Phil Foden. Vänsterbacken Jose Angelino var nära, men lyckades inte ta plats och tillhör i dag RB Leipzig. Även Kelechi Iheanacho har varit och nosat på att genomföra den här resan. I brist på speltid skrev nigerianen dock på för Leicester sommaren 2017. Väl där har han i huvudsak varit andraval bakom Jamie Vardy.


Det jag vill säga är att det är extremt svårt att ta steget från Citys ungdomslag till A-laget. Men det är inte omöjligt eftersom Phil Foden är ett levande bevis. Frågan är vilka spelare i dagens ungdomslag som har störst chans att ”göra en Foden”?

 

width=405


Liam Delap
Den 18 åriga anfallaren anlände till City sommaren 2019 från Derby. Hans första säsong i Citys U18-lag blev en succé. Han fick regelbunden speltid och var delaktig i att laget vann U18 Premier League och Premier League Cup. Den här säsongen tillhör han Citys Elite Development Squad (EDS).

Delap har fortsatt på den inslagna vägen den här säsongen. Han har redan gjort tre matcher i A-laget. Särskilt minnesvärd är ligacupmatchen mot Bournemouth i höstas då Delap blev målskytt i 2-1 segern. Delaps statistik i EDS är fenomenal. Han har gjort 20 mål på 15 matcher i Premier League 2. I höstas var han delaktig när U18-laget vann FA Youth Cup, som nog är den mest prestigefyllda titeln man kan vinna på ungdomssidan i England. Delap tillhör dessutom Englands U18-landslag.


Delap tränar ibland med A-laget, men det finns en frågeställning kring varför han inte fått fler chanser i matcherna den här säsongen. Sergio Aguero har dragits med stora skadeproblem och Gabriel Jesus form har inte alltid varit den bästa. Pep Guardiola har valt att ofta spela med mittfältare som falska nior, snarare än Delap som toppstriker.


Nu när det står klart att Aguero inte fortsätter i City kommande säsong blir det spännande att se om Delaps möjligheter attnfå mer speltid i A-laget ökar. Delap har kontrakt till 2023 och Pep har nyligen sagt att Delap kommer träna varje dag med A-laget nästa säsong.


Kuriosa kring Liam Delap är att hans far heter Rory och det var han som kastade de där långa inkasten i Stoke för ett par år sedan.

 

width=440


Cole Palmer
18 åriga Palmer spelar oftast på kanten, bredvid Delap i EDS tremannaanfall. Palmer är född i Manchester och spelade fotboll i Manchester City redan från åtta års ålder. Han delade framgångarna i U18-laget förra säsongen med Delap. Palmer stack dessutom ut med att leverera 15 mål och fem assist på 14 matcher. I Premier League Cup var Palmer dessutom lagets kapten i finalen när de vann med 6-0 mot Stoke. Själv gjorde han två av målen.

Under sommaren fick Palmer plats på bänken i Champions League-matcherna mot Real Madrid och Lyon. I höstas startade han i ligacupen mot Burnley när det blev seger med 3-0.


Pep Guardiola tror mycket på Palmer och menar att han har en bra framtid att se fram emot i Manchester City. Palmer har dessutom kontrakt till sommaren 2024. Utöver framgångarna i City tillhör Palmer Englands U19-landslag.

 

width=405


Tommy Doyle
Tommy Doyle är 19 år och spelar som central mittfältare. Liksom Palmer är Doyle född i Manchester och har tillhört City sedan han var åtta år. Det som gör Tommy Doyles namn mytomspunnet är att hans farfar heter Mike Doyle och hans morfar Glyn Pardoe. Mike Doyle gjorde 448 ligamatcher i City mellan 1964 och 1978. Glyn Pardoe gjorde i sin tur 305 ligamatcher i klubben mellan 1962 och 1976.


Doyle har redan en match i Premier League och en i Champions League på meritlistan. Doyle blir regelbundet uttagen till Englands ungdomslandslag. Senast i U20-landslaget, där han även har fått bära lagkaptensbindeln. Doyle har kontrakt med City till sommaren 2025.

 

width=430


Taylor Harwood-Bellis
Mittbacken är född i Manchester och är 19 år. Han har tillhört City sedan han var sex år. Det har ännu inte blivit spel i Premier League för Harwood-Bellis. I A-laget har det totalt blivit åtta matcher i cuperna. Talangens största framgång i City är sannolikt när han var lagkapten när laget vann FA Youth Cup i höstas.


I vintras blev 19-åringen utlånad till Blackburn som spelar i Championship. Det har sedan dess blivit elva matcher för Harwood-Bellis. På landslagsnivå har han regelbundet blivit uttagen till ungdomslandslagen, senast i U20.


Det är extremt mycket som krävs för att göra det Phil Foden har gjort. Men det inte omöjligt att det är någon av de här fyra spelarna som upprepar historien. Vem tror du har störst chans att lyckas?


 Du måste vara inloggad för att kunna följa

Kommentarer

2021-04-04 11:34   Petrus Gattbo  

Känns sjukt intressant att följa utvecklingen på de här spelarna. Framtiden ser onekligen ljus ut!

   

Kommentera

Du måste vara inloggad medlem för att kommentera.