Krönika

Tillbaka

Utebliven nia - kan det ta City till nya höjder?2021-09-05, Andreas Hoel     0

Förra säsongen slutade väldigt bra. Även om det mesta kändes tungt efter förlusten i Champions League-finalen så kunde man snabbt blicka tillbaka med tillnyktrade ögon och inse att en ligatitel, ligacuptitel och ett klubbrekord i Chamoions League får ses som godkänt. Ändå ville City förbättra truppen.

Det kom ut tidigt - redan innan sommaren drog igång att Manchester City hade två tydliga mål på transfermarknaden sommaren 2021. Det var Aston Villas egenfostrade lagkapten Jack Grealish och det var Tottenhams egenfostrade lagkapten Harry Kane. Samtidigt som målen var tydliga så var det lika tydligt för City att det skulle bli en näst intill omöjlig uppgift att lösa dessa herrar till klubben. 

Vid den här tidspunkten har det varit klart ett bra tag att klubblegendaren Sergio Aguero kommer att lämna klubben. Anfallaren som rent fysiskt fick en tråkig avslutning på sin oerhört lyckade City-karriär sticker gratis till FC Barcelona. Exakt vad lämnar Kun bakom sig, undrar vi supportrar? I och för sig så hade Aguero spenderat mer tid utanför planen på grund av alla skador, men samtidigt så vet vi vilken enorm plats han tagit och hur många poäng han har gjort. Klubbens största och bästa målskytt genom tiderna måste ersättas. Desperationen av en ny anfallare ökar. 

Sommaren är här och EM har tagit slut och då brukar det börja hända grejer på riktigt. Det är dock ingen som kan ersätta Sergio Aguero. Det rapporteras att Aston Villa, Manchester City och Jack Grealish är muntligt överrens om en övergång. Jack Grealish skrev på ett nytt långtidskontrakt med Aston Villa bara förra sommaren, det finns dock någonting i det kontraktet som lockar fram City rejält. I Grealishs nya kontrakt finns det nämligen en någorlunda gömd utköpsklausul. En klausul som löd i stil med om en toppklubb med Champions League-fotboll visar intresse samtidigt som Aston Villa inte befinner sig i samma turnering, så är det grönt ljus för Jack Grealish att lämna klubben. Klausulen ligger på £100m och tre dagar efter rapporterna så är Jack Grealish officiellt klar för Manchester City. 

Ett utav två mål är klara. Nu kan City lägga all fokus på Harry Kane, som det nu rapporterats om i ca två månader. City ger inte upp. Harry Kane vill aktivt lämna Tottenham, det är klart sedan tidigare. Problemet för skyttekungen samt assistkungen är att han sitter på ett sexårskontrakt med tre år kvar, utan någon utköpsklausul och med en sportchef som vägrar sälja honom. Det är också det som blir avgörande. Citys aningar om att det skulle vara en omöjlig uppgift blir bekräftad och strax därefter bekräftar även Harry Kane att han stannar i London denna sommaren. 

Då till min personliga syn på det hela. Vart lämnar detta City någonstans, är sommaren misslyckad och säsongen förstörd? Absolut inte! Manchester City hade behövt en ny nia, det går inte att argumentera emot då det är ett stort gap Aguero lämnar efter sig. Men bara förstärkningen i Jack Grealish tror jag kommer göra City bättre och ge oss mer alternativ under säsongen, både som ytter men även centralt. City har i stort sett en hel säsongs erfarenhet att spela utan nia, och det gick ju ganska bra. Flera engelska toppklubbar har förstärkt sina trupper mer än med bara ett namn, men det betyder inte automatiskt att det kommer att bli bäst på plan - kanske till och med tvärt om? Det är lätt att glömma bort det. Kanske kan spelarna i och med en utebliven nia denna sommaren höja sig ytterligare en nivå? Pep kan sin trupp och truppen kan Pep. Det är mer eller mindre en trupp som under fem års tid har vunnit tillsammans och förlorat tillsammans. Spelarna kan varandra utan och innan från topp till tå - det är något som jag personligen tror att man inte ska underskatta. Kommentarer

Inga kommentarer.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.