Krönika

Tillbaka

Mål och talanger i fokus2021-09-24, Oskar Hansson     0

Säsongen har dragit i gång på allvar och visst finns det redan nu saker som vi kan hänga upp oss på. City gör många mål, men är det ändå tillräckligt bra?

I min förra krönika som skrevs i slutet av augusti fokuserade jag främst på den uteblivna värvningen av Harry Kane. Jag frågade mig vem som skulle göra målen när City saknade en etablerad renodlad anfallare. I de fem senaste matcherna kan vi dock konstatera att City har många mål i sig då de har levererat 17 strutar.


Likt förra säsongen är målskyttet utspritt på många olika spelare. De 17 målen har levererats av totalt 12 olika Cityspelare. Om laget ska nå framgång är det ett krav att flera olika spelare fortsätter bidra till målskyttet. I Premier League är det bara Ferran Torres som hittills har gjort över ett mål och han har gjort två. Men utöver Torres har åtta olika spelare bidragit till målskyttet i ligan.


Något som inte har varit bra med målskyttet är dock att när City inte gör många mål, så gör de i princip inga alls. Det har vi bittert fått erfara mot Tottenham då City förlorade med 1-0 och när det blev 0-0 mot Southampton på hemmaplan. City tog förvisso en stark seger med 1-0 borta mot Leicester, men kunde med lite otur tappat poäng även i den matchen.


Även fast City totalt sett gör många mål, kommer det alltid finnas ett frågetecken om varför ingen anfallare värvades i sommar när sådana matcher uppstår titt som tätt. För visst tror vi att ett City med Harry Kane hade gjort fler än ett mål på 270 minuter mot Tottenham, Southampton och Leicester?


Ungdomarna glänste i ligacupen
Det jag tycker har varit allra roligast med den senaste månaden, är att alla ungdomar fick ett minne för livet hemma mot Wycombe i Carabao Cup. Backlinjen bestod i den matchen av 18 åringarna CJ Egan Riley, Luke Mbete, Finley Burns och Josh Wilson-Esbrand. Framför dem startade 17 åringen Romeo Lavia. 18 åriga James McAtee fick göra ett inhopp. Utöver detta gjorde 19 åringen Cole Palmer mål under sitt inhopp.

Bäst på planen mot Wycombe var den egna produkten Phil Foden. Han sprang hela tiden, försökte ständigt göra sådana där snygga genomskärare och han peppade de unga spelarna även när de slog någon felpassning för mycket.


En historia som var lite småkul efter matchen var att James McAtee, som egentligen är offensiv mittfältare, hoppade in som vänsterback. Efter matchen fick han frågan angående hur det gick till när han byttes in. McAtees svar var att Pep Guardiola kallade sig till honom och frågade om han kunde tänka sig att spela vänsterback. McAtee svarade att vad som helst gick bra bara han fick spela. Ibland måste det inte vara svårare än så att göra ett byte, inte ens för en stor tränare som Pep Guardiola.


Ibland kan ligacupen få en hel del kritik och vissa ifrågasätter till och med om den ens ska existera. Men sådana kvällar, då det fanns så mycket positivt att ta med sig, så känns ligacupens existens som en självklarhet. Jag kan inte tänka mig att så många ungdomar ska få chansen i någon annan A-lagsmatch den här säsongen.


Den kommande veckan står Chelsea, Paris SG och Liverpool för motståndet. Det ska bli fantastiskt spännande att följa. Så många ungdomar lär inte få chansen i dessa matcher, men vi får hoppas att många olika spelare fortsätter leverera mål.Kommentarer

Inga kommentarer.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.