Krönika

Tillbaka

Behöver City en renodlad nia?2021-10-26, Oskar Hansson     0

För ett par månader sedan oroade vi oss för att City inte värvade någon renodlad nia. Men en bit in i säsongen kan vi ändå konstatera att det finns flera glädjeämnen.

Säsongen då City spelar utan anfallare rullar på och laget gör trots det många mål. På de sex senaste matcherna har laget levererat 14 mål och då har motståndet i hälften av dessa matcher varit borta mot Chelsea, Paris SG och Liverpool. Sanningen är att City fortsätter på den inslagna vägen från förra säsongen och presterar på en mycket hög nivå.


Offensiva spelare som jag tycker imponerat stort den senaste tiden är Phil Foden, Bernardo Silva och Gabriel Jesus. De tre spelarna anser jag är en stor anledning till att det hittills inte är så störande att City saknar en renodlad nummer nio. Jesus har stått för många bedrövelser när han spelat anfallare de senaste säsongerna. Pep Guardiola verkar dock ha gett upp visionen om Gabriel Jesus som anfallare nu och satsar i stället på honom helhjärtat på högerkanten. Resultatet är uppseendeväckande. Nu ser det ut som att många knutar har släppt i Jesus mage och han ser ut att tycka det är kul att spela fotboll. Han ser avslappnad ut på planen, som att han spelar utan press. Fem assist har Jesus hittills gjort på sina åtta matcher i Premier League. Hans rekord avseende assist är från 2019/20 då han gjorde sju på 34 matcher. Det känns som att Jesus kommer nå en helt ny nivå som framspelare den här säsongen. Naturligtivs är positionsskiftet en stark förklaring till det. 


Bernardo Silva ryktades vara öppen för en flytt i somras men oj vad glada vi få vara att han blev kvar i City. Hans arbetskapacitet från den centrala mittfältspositionen är som vanligt ovärderlig. Det gav sig även uttryck då han blev framröstad till september månads bästa spelare i City. Vi får heller inte glömma att Bernardo alltid ser ut att ha ett leende på läpparna när han hänger med lagkamraterna. Han verkar vara populär och sådant ska inte underskattas. Lagkamraterna verkar ha roligt när de är i närheten av Bernardo och när man adderar hans arbetskapacitet så bör han ha en självklart plats i det här laget.


Den som kanske har varit allra roligast att följa är Phil Fodens prestationer. Inte minst för att han är en av våra egna. Den taktiska flexibiliteten som han visar upp är något utöver det vanliga och som vanligt är Guardiola duktig på att finna orden. Efter matchen mot Brighton, då Foden spelade som falsk nia, frågade en journalist något i stil med vilken position som Foden är bäst på. Då svarade Guardiola att vissa spelare spelar på en position, andra spelare spelar fotboll och Foden är en sådan. Han är enligt Guardiola så smart att han kan spela var som helst.

 

En skribent på Manchester Evening News skrev till och med att Foden skulle kunna spela vänsterback med gott resultat. Kanske var det lite på skämt men någonstans undrar jag om det inte fanns åtminstone en gnutta allvar i det påståendet. Hur som helst blir det i likhet med Jesus assist spännande att följa Fodens målgörande den här säsongen. Hittills har det blivit tre på fem matcher i Premier League. Hans rekord är nio på 28 matcher och det känns inte omöjligt att Foden gör tvåsiffrigt den här säsongen.


Även framtiden ser ljus ut
Utöver de här tre mer etablerade spelarna som levererar, har det varit oerhört glädjande att följa Cole Palmers framfart den senaste tiden. 19 åringen är liksom Foden en av våra egna och inte helt oväntat har uttrycket att Palmer går i Fodens fotspår upprepats ett par gånger de senaste veckorna.
Innan den här hösten kanske jag själv mer trodde att Liam Delap skulle ta tydligast kliv in i A-laget den här hösten, om någon talang nu skulle göra det. Cole Palmer har dock tagit för sig allra tydligast och förra lördagen var han exceptionell. Först hoppade han in i A-lagets ligamatch mot Burnley, ett par timmar senare gjorde han hattrick i EDS match mot Leicester.

 

width=855


Som om det inte var imponerande nog, så hoppade han in mot Club Brugge i veckans Champions League-match och gjorde sitt första mål som senior. Guardiola har även varit tydlig med att Palmer inte är aktuell för en utlåning i jakt på mer speltid i ett seniorlag. Alltså verkar Guardiola avse att behandla Palmer på samma sätt som Foden.

Säsongen är kul
Inför säsongen 2021/22 kunde vi konstatera att det fanns en hel del befogad oro för att City inte värvade någon renodlad nia. Men en bit in i säsongen får vi samtidigt konstatera att målen flödar och det finns en hel del glädjeämnen från både gamla och nya förmågor.


Å andra sidan är känslan att Guardiola trots den positiva starten behåller fötterna på jorden. När journalisterna efter matchen mot Brighton frågade om han ens behöver en nia nu när det går så bra så svarade han tydligt. Vänta ni tills vi förlorar en match eller inte gör mål – då kommer snacket om att vi inte värvade en nia komma tillbaka med raketfart.


Det är väl också något vi fans kan ta med oss när den där förlusten eller nollan kommer. Plumpar i protokollet kommer alltid förekomma, men i Citys fall verkar det som att de är få. Laget har trots brist på renodlad nia en enorm potential att åstadkomma något riktigt bra ännu en säsong. Sedan kommer det naturligtivs överraska oss alla om City spelar utan renodlad nia för evigt.Kommentarer

Inga kommentarer.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.