Krönika

Tillbaka

Genomgång och betyg av alla värvningar under Pep Guardiola hittills.



2022-08-16, Andreas Fahlgren     2

Sedan Pep Guardiola tog över från säsongen 2016/2017 har City värvat en drös med spelare. I denna artikel går jag igenom och betygsätter alla spelare City har värvat sedan Pep tog över rodret.

Sommaren 2016 tog Pep Guardiola över ett åldersstiget lag och en föryngrig var att vänta dom kommande åren. Sedan dess har City värvat in många spelare och jag tänkte ta en genomgång för varje spelare och betygsätta värvningen efter hur spelarna har presterat i City. Betygskalan kommer vara mellan 0-5 där 0 är lägsta betyg och 5 är högsta betyg.  

Jag kommer endast betygsätta spelarna som har värvats för att tillhöra A-laget och spelat ett antal matcher så det blir inga juniorer eller spelare som lånats ut och sedan sålts vidare. Spelarna som värvades inför denna säsong kommer inte heller finnas med i denna artikel då dessa har spenderat för lite tid i City för att kunna betygsättas. 

Säsongen 2016/2017:


Ilkay Gündogan, 5/5

Vår nuvarande lagkapten var den allra första värvningen under Pep och vilken värvning det har visat sig vara! Gündogan kom från Borussia Dortmund där han tränades av bland annat Jürgen Klopp. Gündo var en viktig spelare i Dortmund där han bland annat vann 1 ligatitel, 1 cuptitel, 2 supercupen och en andraplats i Champions League.  

Gündogan har inte alltid varit en ordinarie spelare i City men han har alltid klivit fram i dom stora matcherna. Vem kan glömma hans 2 mål mot Barcelona i Champions League under hans debutsäsong? Vi får inte glömma säsongen 2020/2021 när hans 12 ligamål ledde City till ligatiteln när Sergio Agüero var skadad stora delar av säsongen och City spelade utan anfallare när Pep använde sig av en falsk nia. Gündogan nådde legendstatus i klubben när han kom in från bänken och gjorde 2 mål mot Aston Villa i den sista matchen för säsongen. The rest is history som man säger. 


Nolito, 2/5

Manuel Agudo Durán, mer känd som Nolito värvades från Celta Vigo och spenderade endast en säsong på de brittiska öarna innan han återvände till Spanien och skrev på för Sevilla följande sommar. Spanjoren kunde spela både som vänsterytter samt anfallare. 

Nolito hann inte göra ett så stort avtryck under sin tid i City och det jag kommer ihåg honom mest för är hans 2 mål borta mot Stoke City samt att hans hår alltid var välfriserat oavsett hur blåsigt det var. Svårt att sätta ett högre betyg på Nolito eftersom han endast var i klubben en säsong och gjorde inget större avtryck. Spanjoren spelade 30 matcher och gjorde 6 mål samt 5 assister. 


John Stones, 5/5

Barnsley Beckenbauer kom från Everton som en ung försvarstalang känd för sin egenskap att vara en bra passare vilket är vad Pep söker i sina spelare. Stones första säsong lämnade mycket att önska då han hade svårt att anspassa sig till det nya spelsystemet och han gjorde många misstag som ledde till mål för motståndarlaget. Den nästföljande säsongen fick vi se en ny Stones som visade en god form och bildade ett stabilt mittlås med Nicolás Otamendi i början av säsongen. Sedan drog Stones på sig en skada och hittade aldrig tillbaka till den fina formen han visade i början av säsongen. Under senare säsonger har Stones visat prov på bra flexibilitet när han fått vikariera som högerback i Kyle Walkers frånvaro och gjort det bra. 

Stones bästa säsong hittils i Citytröjan var 2020/2021 när han tillsammans med Rubén Dias bildade ett starkt försvar och var en stor bidragande orsak till att City lyckades vinna ligatiteln samt nå finalen i Champions League. Hans rensning på mållinjen hemma mot Liverpool säsongen 2018/2019 var också en starkt bidragande orsak till att City knep ligatiteln 1 poäng före Liverpool. 


Leroy Sané, 4/5

Sané kom till City som eng ung spännande talang från Schalke 04 där han gjorde mål i sin debut i Champions League på Bernabeu mot Real Madrid. I sin första säsong stod den tyske vänsteryttern för 5 mål och 5 assister i ligan samt visade prov på en snabbhet som få spelare besitter. I sin andra säsong klev Sané fram ännu mer när han stod för 10 mål och 15 assister samt vann pris som årets unga spelare i ligan när City sprang hem titeln och blev det första laget att nå 100 poäng. Nästföljande säsong stod Sané för 10 mål och 12 assister i ligan där målet hemma mot Liverpool (tillsammans med rensningen från John Stones) kommer leva länge i Cityminnen. 

Sané var skadad en stor del av sin sista säsong i City där hans sista match var ett inhopp hemma mot Burnley innan han såldes till Bayern München efter att ha uttryckt önskemål om att flytta hem till Tyskland. Sané noterades för 135 matcher, 39 mål och 46 assister i City. 


Oleksandr Zinchenko, 4/5

Zinny värvades som en okänd offensiv mittfältare från Ufa i ryska ligan och lånades direkt ut till holländska PSV Eindhoven. Ukrainaren hade en tuff tid i Holland och hade svårt att få speltid hos det holländska laget. Nästföljande säsong återvände Zinchenko till City och tackade nej till erbjudande från andra klubbar för att stanna kvar och kämpa om en plats i laget. 

Vändningen i hans Citykarriär kom när ordinarie vänsterbacken Benjamin Mendy drabbades av en skada som höll honom borta från spel en stor del av säsongen och det fanns ingen naturlig ersättare på den positionen. Pep kom med genidraget att skola om Zinchenko som vänsterback då han hade svårt att få speltid på mittfältet med konkurrens från bland annat Kevin De Bruyne, David Silva och Ilkay Gündogan. Det draget visade sig vara lyckat då Zinchenko utvecklades till en stabil vänsterback och startade bland annat finalen i Champions League mot Chelsea. 

Zinchenko såldes vidare till Arsenal i sommarens transferfönster efter då han önskade få regelbunden speltid som mittfältare vilket City inte kunde garantera honom. Totalt blev det 128 matcher, 2 mål och 12 assister för ukrainaren. 


Claudio Bravo, 3/5

Den chilenska målvakten värvades från Barcelona när Pep ville ha en målvakt som behärskar spelet med fötterna och han ersatte klubblegendaren Joe Hart som förstemålvakt. Bravos första säsong i ljusblått var inte vad han eller klubben hade hoppats på. Chilenaren visade en svag form där han gjorde många misstag och blev bland annat utvisad borta mot Barcelona i Champions League, en match som City förlorade med 4-0. Hans svaga form under säsongen ledde till att Bravo blev petad som förstemålvakt av Willy Caballero i slutet av säsongen. 

Sommaren därpå anlände Ederson och Bravo blev nedgraderad till andremålvakt där han endast spelade cupmatcher. Det som räddar upp Bravos betyg är hans insatser i straffläggningarna mot Wolverhampton och Leicester samt hans assist till Agüero i finalen mot Arsenal vilket ledde till att City vann Carabao Cup. 

Bravo lämnade klubben sommaren 2020 efter 61 matcher när hans kontrakt löpte ut och spelar sedan dess i Real Betis som tränas av den före detta Citytränaren Manuel Pellegrini. 


Gabriel Jesus, 5/5

Den brasilianska anfallstalangen värvades från Palmeiras i januari 2017 där han hade en stor del i lagets ligavinst säsongen innan med sina 13 mål och 4 assister. Jesus började Citykarriären lovande och hann göra 7 mål samt 4 assister på 10 matcher i ligan innan han ådrog sig en skada och missade slutet av säsongen. Han värvades för att konkurrera med klubblegendaren Kun Agüero och ta över i framtiden efter Agüero. Att konkurrera med någon som Agüero är absolut inte enkelt och Jesus har fått agera inhoppare och andraval en större del av hans tid i ljusblått.  

Jesus lämnade City för en flytt till Arsenal i sommar efter Erling Hålands ankomst. Med Håland och även Julian Álvarez som konkurrenter till en plats i anfallet lämnade Jesus då han ville vara förstavalet vilket han förtjänar. I Arsenal kommer Jesus att återförenas med Citys före detta assisterande tränare Mikel Arteta som är huvudtränare i Arsenal.  

När man pratar om Jesus är det omöjligt att inte nämna hans lobb i sista ligamatchen borta mot Southampton vilket ledde till att City vann matchen och blev första laget att nå 100 poäng. Totalt spelade Jesus 235 matcher i City där han gjorde 95 mål och 46 assister.

Säsongen 2017/2018: 


Bernardo Silva, 5/5

Den portugisiske bolltrollaren värvades från Monaco där han var med och förde monegaskerna till ligatiteln med 8 mål och 11 assister på 37 matcher. City blev utslagna av just Monaco i åttondelsfinalen av Champions League säsongen innan där Bernardo visade upp sin talang på Etihad Stadium. Man kan kalla det för en slags audition för det var efter den matchen som Pep och City bestämde sig för att värva Bernardo. 

Bernardo hade en tuff första säsong i ljusblått där han hade svårt att få regelbunden speltid och när han väl spelade så var det som en högerytter och inte som offensiv mittfältare vilket är hans bästa position. Bernardos andra säsong skulle bli en värd att minnas när en långtidsskada på Kevin De Bruyne gav Bernardo chansen att spela som offensiv mittfältare. Portugisen hade en fantastisk säsong där han visade upp en arbetskapacitet som få spelare kunde matcha och för sina insatser blev han belönad med priset som säsongens spelare i City vilket var mycket välförtjänt. 

Bernardo är en mycket uppskattad person i laget vilket kan ses på alla spelares sociala medier och även på Citys Youtube kanal. Utöver det har Bernardo en hund, en fransk bulldog som han valt att döpa till John efter lagkamraten John Stones. 


Ederson, 5/5

Den brasilianska burväktaren kom från Benfica för att ersätta Claudio Bravo som förstemålvakt efter chilenarens svaga säsong. Ederson besitter alla egenskaper som Pep söker hos en målvakt och har revolutionerat positionen, speciellt i spelet med fötterna. Han är världens bästa målvakt när det gäller spelet med fötterna vilket ger City ytterligare en dimension i sitt spel då han kan starta anfall med sina långa och precisa utsparkar. Ederson har 2 assister i ligaspelet vilket bevisar vilken kvalité han besitter i spelet med fötterna. Den första är till Agüero i hemmapremiären mot Huddersfield i hans andra säsong och hans andra assist var till Gündogan hemma mot Tottenham säsongen 2020/2021. 


Kyle Walker, 5/5

Walker värvades från Tottenham som ersättare till Pablo Zabaleta. Den engelska högerbacken var en av få spelare som lyckades prestera direkt i sin första säsong under Pep och har sedan dess utvecklats till en av dom bästa högerbackarna i världen. Walker är en viktig del av Citys spelsystem när han med sin otroliga snabbhet springer fram och tillbaka på högerkanten matchen lång. 


Danilo, 3/5

Danilo Luiz Da Silva kom från Real Madrid för att förstärka ytterbackspositionen. Danilo är en flexibel spelare som kan spela på båda ytterbackspositionerna där högerback är hans främsta position. Danilo var under sina 2 säsonger i ljusblått aldrig en ordinarie spelare och agerade främst andraval bakom Kyle Walker samt täckte upp som vänsterback vid behov. 

Danilo flyttade till Juventus sommaren 2019 efter 60 matcher, 4 mål och 3 assister. 


Benjamin Mendy, 0/5

Den franske vänsterbacken kom från Monaco precis som Bernardo Silva. Mendys tid i City har lämnat mycket att önska då han spenderat mer tid i sjukstugan än på planen. Han har dragits med diverse skador som hållit honom borta från spel och när han väl spelat har han inte varit den spelaren som han var i Monaco. 

Mendy har med största sannolikhet gjort sin sista match i Citytröjan då han för tillfället är avstängd samt borttagen från truppen efter att ha blivit åklagad för flera fall av våldtäkt och sexuella trakasserier. Den senaste matchen Mendy spelade var ligapremiären borta mot Tottenham förra säsongen. 


Aymeric Laporte, 5/5

Laporte kom till City i januari 2018 efter att ha tackat nej till Citys erbjudande sommaren innan. Att komma in i ett nytt lag mitt i säsongen är inte enkelt och Laporte spenderade resten av säsongen till att bekanta sig med det nya spelsystemet. Säsongen efter växlade Laporte upp och har sedan dess blivit en viktig del av backlinjen. 

Laportes hittills bästa säsong var förra säsongen när han bildade ett starkt mittlås med Rúben Dias där City släppte in minst mål i ligan. 

Säsongen 2018/2019:


Riyad Mahrez, 5/5

Den algeriske högeryttern värvades från Leicester där han var en tongivande spelare som bidrog med många mål och assister. Ingen kan väl glömma hur fantastiskt bra Mahrez var när Leicester mot alla odds vann Premier League 2015/2016? När han är på spelhumör är det inte många försvarare som kan stoppa honom.

Mahrez har en bra bollkontroll samt en fantastisk teknik som han använder för att dribbla bort försvararna och sedan vika in med sin vänsterfot för att avlossa ett skott. Man vet precis vad han ska göra varje gång och det ser så enkelt ut men ändå lyckas inte försvararna hindra honom och det visar vilken bra offensiv spelare han är. 

Säsongen 2019/2020:


Rodri, 5/5

Rodrigo Hernández Cascante lämnade Atlético Madrid för City sommaren 2019. City hade jagat Jorginho sommaren innan men misslyckades och denna gången riktades blickarna mot den spanska huvudstaden där klubbens nya defensiva mittfältare fanns. Rodri kom till England som en spännande talang men hade en svår första säsong.

Som med dom flesta av värvningarna under Pep så växlar spelarna alltid upp i deras andra säsong med klubben och Rodri var inget undantag. Rodri är den som skyddar backlinjen och vinner samt fördelar bollar från sin position i mitten av planen. Som defensiv mittfältare i Citys spelsystem har han en otroligt viktig roll, kanske till och med den viktigaste och det är en roll som han idag bemästrar utan problem. Rodri har vuxit till att bli en av dom absolut viktigaste spelarna i laget. 

Rodri har under senaste säsongen också utvecklat ett målsinne vilket hans 7 mål från det defensiva mittfältet kan understryka. Han gjorde några riktigt vassa mål på distans hemma mot Everton respektive Watford men det är hans blockering på Fabinhos skott borta mot Liverpool som kommer leva länge i Cityminnen. 


João Cancelo, 5/5

Den portugisiske ytterbacken kom från Juventus med ett rykte som en av dom mest spännande offensiva ytterbackarna. Cancelo hade det tufft den första säsongen, han hade svårt att anpassa sig och fick mestadels agera andraval bakom Kyle Walker. 

Cancelo har sin starkaste del i offensiven och ligger alltid högt upp i banan när City anfaller men han har också utvecklat sitt defensiva spel under Pep. Efter den jobbiga första säsongen har Cancelo gått från klarhet till klarhet och var den utespelare som spelade mest minuter i laget under förra ligasäsongen. Det är ett bevis på att han är en av dom viktigaste spelarna i laget och en spelare Pep litar väldigt mycket på. Cancelo ligger bakom mycket av Citys offensiv med sin kreativitet och han kan spela både som vänster och högerback.  


Zack Steffen, 3/5

Steffen lämnade Columbus Crew där han var en av ligans bästa målvakter för att flytta till City. Han lånades ut till Fortuna Dusseldorf för att få regelbunden speltid under sin första säsong. Efter utlåningen i Tyskland återvände Steffen till City för att konkurrera med Ederson om att bli förstemålvakt. Amerikanaren har haft svårt att få speltid och har fått nöja sig med att vara andremålvakt och spela cupmatcher. 

Steffen lånades ut till Middlesbrough i Championship denna säsongen för att få regelbunden speltid inför fotbolls-VM i vinter där han aspirerar på att vara förstemålvakt i USAs landslag. 


Scott Carson, 3/5

Den före detta engelska landslagsmålvakten kom till City på ett lån över 2 säsonger från Derby County för att ta rollen som tredjemålvakt. Efter 2 säsonger på lån hos City löpte hans kontrakt med Derby County ut och han skrev på för City helt gratis. 

Carson har under sin tid i City endast spelat 2 matcher. Hans debutmatch var borta mot Newcastle United när City hade säkrat ligatiteln säsongen 2020/2021 och hans andra match var när han kom in i åttondelsfinalen i Champions League hemma mot Sporting. 

Man kan säga att Scott Carson har en liknande roll som Richard Wright hade i City för flera år sedan. Både Wright och Carson värvades för att vara tredjemålvakter och mer eller mindre agera som ett extra stöd till dom andra 2 målvakterna. Wright är sedan några år tillbaka målvaktstränare i City och jag tror att Carson kommer få en liknande roll när han lägger handskarna på hyllan. 


Angeliño, 2/5

José Ángel Esmoris Tasende värvades tillbaka från PSV Eindhoven där han visade fin offensiv kvalité med sina 10 assister i ligaspelet. Angeliño spenderade 1 säsong i holländska ligan innan City valde att aktivera återköpsklausulen i hans kontrakt och den spanske vänsterbacken återvände till Manchester där han kom fram som en talang i akademin. Väl tillbaka i Manchester lyckades inte Angeliño imponera på Pep och i januari 2020 han blev utlånad till RB Leipzig resterande säsongen. 

Efter att hans lånekontrakt med RB Leipzig gick ut valde den tyska klubben att köpa loss Angeliño. Totalt blev det 15 matcher och 3 assister i vad som får anses som en mindre lyckad sejour i City för Angeliño. 

Säsongen 2020/2021: 


Nathan Aké, 4/5

Den holländske försvararen kom till City från Bournemouth när klubben behövde förstärka backsidan. Aké var en av dom viktigaste spelarna i Bournemouth och det var ganska självklart att han skulle flytta till ett annat lag när Bournemouth blev nedflyttade till Championship. Aké hamnade i City och har sedan dess varit en viktig truppspelare i den stenhårda konkurrensen mellan alla mittbackar. 

Aké stod för en superviktig rensning på mållinjen i matchen borta mot Arsenal förra säsongen vilket ledde till att City lyckades vända och vinna matchen. Utöver sin vanliga position som mittback kan Aké även spela som vänsterback vilket han fått göra ett par matcher och klarat uppgiften utan problem.  


Ferran Torres, 3/5

Den spanske högeryttern värvades från Valencia för att ersätta Leroy Sané som flyttade till Bayern München. Torres föredragna position var som högerytter men han användes även som central anfallare då han visade god förmåga att hitta målet. Spanjoren hade svårt att få regelbunden speltid men var en nyttig truppspelare och Pep hade tänkt använda Torres mer som central anfallare förra säsongen när City spelade utan renodlad anfallare.

Torres drog dock på sig en skada tidigt in i säsongen och den planen hann aldrig gå i lås innan spanjoren återvände till sitt hemland och skrev på för Barcelona. Torres spenderade endast 18 månader i City där han spelade 43 matcher och bidrog med 16 mål samt 4 assister. 


Rúben Dias, 5/5

Sedan Vincent Kompany lämnade klubben 2019 har City saknat en ledare i backlinjen. Med värvningen av Rúben Dias från Benfica fick City äntligen sin nya försvarsgeneral. Dias var som 23-åring redan lagkapten i Benfica vilket visar att han besitter ledaregenskaper och under sina 2 säsonger i City har Dias burit lagkaptensbindeln ett antal matcher och är numera tredjekapten efter Gündogan och De Bruyne. 

Dias tog ligan med storm direkt och han belönades med fina individuella priser. Han vann bland annat pris som säsongens spelare i City, säsongens spelare i Premier League och säsongens försvarare i Champions League. Inte illa för att vara en debutsäsong i vad många kallar världens bästa liga! 

Säsongen 2021/2022: 


Jack Grealish, 3/5 

Det var mycket snack och hype kring Jack Grealish när han värvades från sin barndomsklubb Aston Villa. Grealish var Villas bästa spelare samt lagkapten och var med och förde Birminghamlaget tillbaka till Premier League efter 3 säsongers frånvaro. Grealish var den stora stjärnan som bar Villas offensiv på sina axlar med 6 mål och 12 assister under hans sista säsong i Aston Villa. 

Väl i City har inte det riktigt lossnat för Grealish efter första säsongen och han går nu in i sin andra säsong med högre förhoppningar. Engelsmannen har visat att han har en hög högstanivå och han är en väldigt skicklig spelare så nu gäller det bara för Jack att hitta en jämn nivå samt visa vad han kan. 

Summering 


Allt som allt skulle jag säga att majoriteten av värvningarna har blivit lyckade under Pep Guardiola. En stor del av värvningarna tillhör fortfarande laget och har bidragit mycket till klubbens framgångar dom senaste åren. Pep (tillsammans med ledningen) får högsta betyg för alla spelarköp som har gjorts hittills.  



Kommentarer

2022-09-02 17:03   Erik Larsson

Tack för en mycket bra genomgång av många trevliga förvärv av Pep. Håller med dig i det mesta utom Stones och Laporte som enligt mig ska ha ett betyg lägre pga lite väl många dråpliga kostsamma misstag, men som båda har en extrem hög högstanivå. Sane är och nosar på en femma, men bara nästan...

mvh

Erik

   
2022-09-03 06:37   Quoc Tung Tran

Hej Erik! 

Kul att du tyckte om artikeln. Det var gränsfall på många av betygen och i Stones och Laportes fall gav jag en femma till båda baserat på deras högstanivå och vad dom presterade när dom hade bäst form. Sané hade kunnat få en femma så det var också på gränsen där. 

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.