Krönika

Tillbaka

Det har varit en bra höst2022-11-13, Oskar Hansson     0

Dagen efter Brentford och känslan är naturligtvis grå och tung efter säsongens hittills sämsta match. Men lyfter vi blicken och ser hösten som helhet är känslan snarare bra!

Så befinner vi oss i mitten av november och det är dags för VM-uppehåll. Nästa gång City spelar match är det jul. Igår upplevde vi ett riktigt debacle hemma mot Brentford men vi har trots det anledning att ge hösten som helhet ett gott betyg. City har tagit 32 poäng på 14 ligamatchen och är i allra högsta grad med i guldstriden. Saker kunde naturligtvis varit bättre, serieledande Arsenal har efter hösten ett försprång på fem poäng. Men jag bedömer ändå att vi har alla möjligheter att komma ikapp Arsenal under säsongens gång. Det är inte på något sätt en omöjlighet att City vinner sin femte ligatitel på de senaste sex åren i maj.


I Champions League är City utan problem vidare till en överkomlig åttondelsfinal mot RB Leipzig. Även i ligacupen har laget avancerat vidare efter en fin seger hemma mot Chelsea. Det finns mycket positivt att ta med sig efter en bra höst.


Försvaret har klarat av bristen på ytterbackar
Mitt största orosmoment inför säsongen var hur backlinjen skulle hålla med endast två renodlade, etablerat ytterbackar i Kyle Walker och Joao Cancelo. In kom sedan Sergio Gomez och Manuel Akanji. I synnerhet Akanji har varit en god addering i laget och har etablerat sig under hösten. Gomez har fortfarande en del att lära men det känns inte omöjligt att han på sikt kan fylla Oleksandr Zinchenkos tomrum. Bakifrån börjar även den 17 åriga renodlade produkten Rico Lewis att göra sig hörd vilket är otroligt roligt.

 

width=558


Men som sagt, jag vill verkligen berömma Pep Guardiola och försvarslinjen som helhet för att de har klarat av den här utmaningen så bra under hösten. John Stones har fått ta stort ansvar som högerback när Walker varit skadad. Cancelo har spelat i princip hela tiden och att hans form möjligtvis har sviktat lite på slutet är svårt att klandra honom för. Han har ett väldigt stort tryck på sig. I övrigt har Akanji, Ake, Laporte och Dias på ett snyggt sätt roterats som mittbackar. Ett bevis på att det fungerat bra är att bara Newcastle och Arsenal släppt in färre mål i ligan. Det är imponerande av Pep och hans egentligen ganska felbalanserad backlinje att anpassa sig på det här sättet!

Haaland har varit otroligt bra

Sedan går det inte att inte nämna Erling Haalands prestationer som en framgångsfaktor. Förväntningarna på honom var skyhöga och själv trodde jag han skulle behöva en startsträcka i England. Norrmannen har under sin debutsäsong hittills gjort 23 mål på 18 matcher. I Premier League har det blivit 18 mål på 13 matcher och klar ledning i skytteligan. Jag kan inte säga annat än att det är mer än vad vi kan begära. I ett starkt City anser jag att han klart och tydligt är den bästa spelaren hittills den här säsongen.

 

width=551


Vad kan stoppa Haaland? Känslan är att bara han spelar kommer han fortsätta bomba in mål och det är nog bara en skada som kan hindra honom från att slå diverse målrekord. Haaland har verkligen varit en otroligt bra investering av City.


Vad händer efter VM?
Vad som händer efter VM står skrivet i stjärnorna. Någon spelare kanske är världsmästare om fem veckor, en annan kanske har dragit på sig en allvarlig skada och en tredje kanske kommer till Manchester med sitt lands tyngd på sina axlar. Det var nästan lite underhållande på presskonferensen innan Brentford när Guardiola gång på gång fick frågor från journalisterna om vad som händer med City efter VM. Han svarade upprepande i stil med: ”jag vet inte, vi kommer samlas, äta frukost, se hur spelarna mår och sedan ta det därefter”.


Det ska bli spännande att se hur Arsenal fortsätter prestera efter uppehållet. Orkar de hålla samma höga nivå som nu i höst? Gör de det kan det bli en spännande strid ändå in på målsnöret i maj. För City tror jag verkligen kommer fortsätta ånga på i ligaspelet.


I Champions League vill jag redan nu förutspå att en nyckel kommer att bli målvaktsspelet. Haaland kommer nog göra sina mål, men för att nå framgång kan City inte fortsätta släppa in mål som de gjort förut. När vi åkte ut mot Real Madrid förra semifinalen producerade vi fem mål, vilket är bra. Dock släppte vi in sex.

 

width=611


Visst gjorde Ederson inga direkta tavlor då, men han hade samtidigt svårt att göra de där matchavgörande räddningarna. I ligan har han hittills en räddningsprocent på 64. Det är väldigt lågt om vi jämför med exempelvis Nick Pope i Newcastle som har en fin räddningsprocent på 79. Visst skiljer sig avsluten man får mot sig som målvakt i City respektive Newcastle. Men jag har ändå en känsla av att en stor anledning till att vi inte nått framgångar i Champions League de senaste åren, är att Ederson har haft svårt att vara bäst när det gäller.Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.