Krönika

Tillbaka

Genomgång av alla utlånade spelare



2023-01-06, Quoc Tung Tran     1

I denna artikel går jag igenom alla spelare som är på lån i andra klubbar och ser hur dessa har presterat.

Såsom i många storklubbar så är det vanligt att man lånar ut främst unga spelare till andra klubbar för att dessa ska spela och utvecklas. Tanken med att låna ut en spelare är att spelaren har större chans till speltid hos den oftast mindre klubben och sedan efter lånesejouren återvända till klubben spelaren tillhör och konkurrera om en plats.

I denna artikel ska jag gå igenom spelare som är utlånade från City och samtidigt gissa om jag tror att spelaren kan ta en plats i A-laget eller om spelaren kommer säljas vidare. Jag kommer endast gå igenom spelare som har vid något eller några tillfällen varit med i A-lagets matchtrupp eller till och med spelat en match med A-laget. 

Målvakter:

/

Zack Steffen, Middlesbrough 

Den amerikanske landslagsmålvakten lånades ut till Middlesbrough i Championship för att få regelbunden speltid så han kunde ha en större chans att vara med i USA:s trupp till VM i Qatar. Steffen lyckades inte ta en plats i VM-truppen då han hade en något svajig start i Middlesbrough och blev till och med petad några matcher. Steffen har sedan dess återtagit startplatsen mellan stolparna och står i skrivande stund noterad för 22 ligamatcher, 27 insläppta mål och 4 hållna nollor. Steffen förlängde sitt kontrakt med City i november 2021 och hans nuvarande kontrakt sträcker sig till 2025. 

Jag tror att Steffen har en önskan om att vara förstemålvakt och kommer således lämna klubben efter lånesejouren i Middlesbrough. City plockade som bekant in Stefan Ortega Moreno i somras gratis från Arminia Bielefeld som andremålvakt så om Steffen återvänder till City kommer han troligtvis att konkurrera med Ortega Moreno om att bli andremålvakt bakom Ederson. 

/

Cieran Slicker, Rochdale

Den 20-årige skotten lånades ut till Rochdale i League Two inför säsongen för att få regelbunden speltid och utvecklas. Slicker har haft svårt att få speltid och har fortfarande inte spelat någon match i ligaspelet utöver 1 match i EFL Trophy och 2 matcher i Carabao Cup. Slicker var med och förde City EDS till Premier League 2 titeln förra säsongen och tanken var att han denna säsong skulle lånas ut till en seniorklubb och få prova på A-lagsfotboll men så har fallet inte blivit. 

Efter hans avlutade lån hos Rochdale tror jag att City kommer fortsätta att låna ut honom till en klubb i lägre divisioner innan han slutligen säljs. 

/

James Trafford, Bolton Wanderers

Den talangfulle målvakten är på lån hos Bolton Wanderers i League Two för andra säsongen i rad. Trafford var först utlånad till Accrington Stanley förra säsongen där han spelade 11 ligamatcher fram till januari innan låneavtalet bröts och han skrev på för seriekonkurrenten Bolton. Trafford blev historisk i Bolton när han som den förste målvakten i Boltons historia lyckades hålla nollan i sina 4 första matcher för klubben. Det blev ytterligare 22 ligamatcher för Trafford i Bolton innan han återvände till City i somras och skrev på ett 5-årskontrakt för att sedan återvända till Bolton på lån. För tillfället har Trafford spelat 24 ligamatcher i Bolton med ett facit på 20 insläppta mål och 11 hållna nollor. 

Efter att Gavin Bazunu slog igenom under sin låneperiod med Portsmouth förra säsongen och såldes till Southampton i somras tippar jag att Trafford kommer gå samma öde till mötes. Bazunu blev årets spelare i Portsmouth och har sedan dess etablerat sig som förstemålvakt i Southampton. Trafford kommer vilja ha mer speltid när han återvänder till City från Bolton och speltid är inget som City kommer kunna garantera honom så därav tror jag att han säljs i sommar eller att han lånas ut 1 till säsong för att sedan säljas. 

Försvarare: 

/

Taylor Harwood-Bellis, Burnley

Den 20-årige mittbacken född i Stockport är utlånad till Burnley i Championship som tränas av ingen mindre än Vincent Kompany. Harwood-Bellis har tagit en startplats och spelat alla 26 ligamatcher för tillfället i ett Burnley som spelat en övertygande fotboll och leder Championship med 5 poäng. Det är inte första gången Harwood-Bellis tränas av klubblegendaren Kompany. Harwood-Bellis var även utlånad till belgiska Anderlecht halva föregående säsong där han hade Kompany som tränare. Förutom Harwood-Bellis och Kompany finns även förre Citymålvakten Aro Muric som såldes till Burnley i somras efter hans avslutade låneperiod hos turkiska Adana Demirspor. Om Burnley lyckas behålla formen resten av ligasäsongen och bli uppflyttade kommer vi få se några bekanta City-ansikten hos Burnley i Premier League nästa säsong!

Det är svårt att förutspå om Harwood-Bellis kommer lyckas slå sig in i A-laget eller om han kommer säljas efter lånet i Burnley. Som många unga spelare så är speltid det allra viktigaste för att kunna utvecklas. Just speltid kommer vara svårt att för Harwood-Bellis att få i City då klubben har 5 mittbackar som slåss om 2 startplatser så konkurrensen är verkligen stenhård, därav tror jag att han kommer lånas ut 1 år till och sedan kommer klubben göra en bedömning om man ska sälja eller behålla spelaren. 

/

Yan Couto, Girona

Den brasilianske högerbacken är inne på sin andra lånesejour hos samarbetsklubben Girona i Spanien. Han var utlånad till Girona säsongen 2020/2021 och förra säsongen spenderade han på lån hos portugisiska Braga. Couto kan spela både som högerback i en fyrbackslinje och höger wingback i en trebackslinje. Det var mycket rykten i somras om att Couto skulle stanna kvar i City som backup för Kyle Walker men klubben beslutade sig för att låna ut honom till Girona. Väl i Spanien har Couto haft lite svårt att få speltid och står noterad för 12 matcher varav 6 från start och 1 assist i La Liga. 

Med tanke på Rico Lewis genombrott i City denna säsong tippar jag på att Couto kommer säljas i sommar. Lewis har visat sig vara en bra backup till Walker och om han fortsätter utvecklas i samma takt kan han mycket väl ta över högerbackspositionen när Walkers tid i City är över. 

/

Luke Mbete, Huddersfield Town

Mbete gjorde som många andra lovande talanger debut i A-laget förra säsongen mot Wycombe Wanderers i Carabao Cup. Mittbacken är utlånad till Huddersfield Town där han har haft svårt att få speltid hos Championshiplaget och står noterad för 6 ligamatcher. 

Jag har svårt att se Mbete slå igenom och ta en plats i Citytruppen och min gissing är att han kommer bli utlånad igen och så småningom säljas vidare. 

/

Josh Wilson-Esbrand, Coventry City

Vänsterbacken bytte ljusblått mot ett annat lag i ljusblått när han nyligen lånades ut till Coventry City i Championship. Wilson-Esbrand gjorde som Mbete också debut i A-laget mot Wycombe Wanderers förra säsongen. Wilson-Esbrand var med på försäsongsturnén i USA i somras och imponerade i matchen mot Bayern München där han visade upp ett moget spel för sin ålder. Många trodde nog att Wilson-Esbrand skulle få en del speltid denna säsongen som backup till Joao Cancelo men det ändrades snabbt när Sergio Goméz värvades från Anderlecht i somras. I och med Goméz intåg i klubben har Wilson-Esbrand fått spela i Premier League 2 med City EDS och lånas nu ut för att få prova på seniorfotboll.  

Min gissning kring Wilson-Esbrands framtid i City är att han kan ha en god chans att slå igenom, dock inte redan till nästa säsong utan han kommer lånas ut igen och på sikt slå sig in i truppen. Som bekant har vänsterbackspositionen varit något av ett bekymmer hos City i flera säsonger då klubben inte haft en naturlig spelare på den positionen och Wilson-Esbrand kan på lång sikt lösa Citys avsaknad av en renodlad vänsterback. 

Mittfältare:

/

Tommy Doyle, Sheffield United

Om det finns någon spelare som kan påstå sig ha Manchester City i sitt blod så är det Tommy Doyle. Doyle är född i Manchester och hans farfar var mittfältaren Mike Doyle medan hans morfar var vänsterbacken Glyn Pardoe, båda var en gång i tiden lagkamrater i City. Doyle är tillbaka i Championship där han spenderar säsongen i Sheffield United efter att förra säsongen varit på lån både i Hamburger SV i 2. Bundesliga och Cardiff City. Just nu har Doyle spelat 16 ligamatcher där han stått för 1 mål och 1 assist i Sheffield United som befinner sig på andra plats bakom Burnley.

Angående framtiden i City för Doyle så är det väldigt svårt att tippa. Doyle spelar som central mittfältare och på den positionen kan det eventuellt ske några förändringar i sommar med tanke på många rykten som florerar kring Bernardo Silva samt Ilkay Gündogan som fortfarande inte förnyat sitt kontrakt. Jag tippar på att Doyle kommer vara kvar i klubben till en början beroende på hur situationen på mittfältet ser ut och sedan lånas ut igen. 

/

James McAtee, Sheffield United

Den offensive mittfältaren är utlånad till Sheffield United denna säsong såsom Doyle. Förra säsongen gjorde McAtee 18 mål och var en stor bidragande orsak till att City EDS vann Premier League 2 för andra året på raken och blev för sina insatser prisad som säsongens spelare i Premier League 2. McAtee hade i början svårt att få speltid men har fått större förtroende nu på senare tid och står noterad för 3 mål och 1 assist på 20 ligamatcher. Precis som Mbete och Wilson-Esbrand gjorde McAtee också debut i A-laget mot Wycombe Wanderers föregående säsong.

Jag blev förvånad när klubben valde att låna ut McAtee till Sheffield United, speciellt när han bara fick några enstaka inhopp till en början. City har inte tillräckligt med bredd på mittfältspositionerna och McAtee hade kunnat få en del speltid om han stannade kvar. Min gissning är att McAtee kommer stanna kvar och tillhöra truppen efter hans lånesejour. 

/

Kayky, Pacos de Ferreira

Den brasilianske högeryttern lånades ut till Pacos de Ferreira i Portugal men lånet avbröts i förtid och Kayky var tillbaka i Manchester i december. Det har ryktats om att han ska lånas ut till Citys nyaste samarbetsklubb EC Bahia i Brasilien men lånet verkar inte ha blivit av. 

Jag har sett för lite av Kayky för att bedöma om han har en chans att ta en plats i truppen. Min gissning är att han kommer lånas ut ytterligare och sedan kommer klubben bedöma om han har vad som krävs för att konkurrera om en plats. 

Anfallare:

/

Liam Delap, Preston North End

Liam spenderade den första halvan av säsongen på lån i Championship hos Stoke City där hans pappa Rory också spelade och var känd för sina superlånga inkast. Nyligen avslutades lånet och Delap skrev på för seriekonkurrenten Preston North End istället. Delap spelade 22 ligamatcher i Stoke City där han lyckades göra 3 mål. Säsongen 2020/2021 gjorde Delap 24 mål som hjälpte City EDS att vinna Premier League 2 för första gången. Delap gjorde mål i sin debut med A-laget i 2-1 vinsten samma säsong mot Bournemouth i Carabao Cup och tanken var att han skulle fortsätta träna med A-laget nästföljande säsong men Delap drog på dig en fotskada under försäsongen och hans utveckling stannade av något. 

Min gissning kring Delaps framtid i ljusblått är att han kommer ha svårt att ta en plats i truppen och om han lyckas kommer han vara tredjeval bakom Erling Haaland och Julián Álvarez. Delap kommer då ha svårt att få speltid vilket kommer leda till att han lånas ut ytterligare innan han säljs. 

 

 



Kommentarer

 
2023-01-14 10:45   Andreas Fahlgren

Tack för den genomgången!

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.