Krönika

Tillbaka

Premier League och FFP rimmar dåligt



2023-02-15, Petrus Gattbo     1

Det var inte speciellt många år sedan man kunde hävda att Serie A var världens bästa liga. På senare år så har det blivit mer och mer tydligt att den bästa fotbollen spelas i England. Hur kunde det bli så, och varför ökar klyftorna mellan de rika och de fattiga?

English Premier League grundades i början av 90-talet av de klubbar som låg i den då engelska högstadivisionen. De klubbar (inklusive Manchester City) som detta involverade, lämnade helt enkelt English Football League som hade startats 1888 och grundade en egen liga. Man ville bli kommersiellt oberoende och orsaken var att man helt enkelt vill dra in mer pengar till topp-klubbarna i stället för att finansiera de lägre divisionerna. Detta var möjligt eftersom man nu kunde börja skriva egna mer lukrativa TV-avtal.  Det första skrevs med BSkyB, som sedan under många år hade monopol på tv-rättigheterna.

De klubbar som var drivande i bildandet av Premier League var Manchester United, Liverpool, Arsenal, Everton och Tottenham, de så kallade ”Big Five”. Av de 22 klubbar som slutligen var med och bildade den nya ligan, är det kanske värt att nämna Oldham, Wimbledon, Ipswich och Coventry.

När de större summorna började rulla in kunde man helt enkelt köpa bättre spelare och betala högre löner. Detta i sin tur gjorde att man spelade bättre fotboll och kunde hävda sig bättre mot utländska lag i internationella turneringar. Med framgångarna och en bredare internationell exponeringen, kunde man således skriva större sponsoravtal etc etc.

Med facit i hand kan man nog hävda att det blev en kommersiell succé. Premier League omsätter idag ungefär lika mycket som Bundesliga och La Liga gör tillsammans.

Man skulle kunna hävda att England i början av 90-talet skapade en egen Super League. Inte för att man är en stängd liga, men för att man skapat ett ekonomiskt gap mellan de lägre divisionerna och de etablerade topp-klubbarna i Premier League.

Den engelska fotbollskarusellen har under åren bara fortsatt att öka sina intäkter och därmed dragit till sig intresse från många utländska investerare som vill profitera på succén. I skrivande stund har endast Brighton, Brentford och Tottenham engelska ägare bland Premier League klubbarna.

Många ägare har olika sätt att se på fotbollen. Vissa varken bryr sig om fotboll eller fans och ser det bara som en investering mer eller mindre kortsiktigt (Glazers host, host). Det finns även de ägare som gillar fotboll och köper en klubb som hobby (Wrexham kanske?) och sen finns det då det som kallas ”sports washing”. Detta innebär att alla hemskheter man gör eller har gjort försvinner upp i rök om man köper en fotbollsklubb, eller?

Personligen tror jag inte det är så enkelt. Framför allt inte när alla världens journalisters blickar riktas mot dig så fort du köper en Premier League klubb. Om jag hade en massa lik i garderoben så skulle jag hålla så låg profil som möjligt, inte bjuda hem Erik Niva på kaffe.

Jag tror snarare att de ägare som har sina huvudsakliga intäkter från olja och gas, vill investera i nya branscher för att vara beredda på dagen då oljan antingen sinar eller efterfrågan minskar. Helt enkelt samma orsak som amerikanska ägare, pengar, fast på mycket längre sikt.

Man kan jämföra hur mycket vår ägare investerat i arenan, infrastruktur runt fotbollen och vår akademi, och sen hur lite Glazers gjort för United. Old Trafford vittrar ju sönder och man har behov av stora investeringar.

Premier League bildades ju för att man ville dra in mer pengar till sina medlemsklubbar. Man har definitivt lyckats bättre än alla andra ligor från Europa, med hänvisning till sitt ursprungliga syfte. Denna succé och dess attraktionskraft av nya typer av investerare har gjort att övriga stormakter inom europeisk fotboll har försökt förhindra utvecklingen på deras bekostnad. Därmed infördes UEFA Financial Fair Play. Vilket i princip innebär att man inte ska kunna göra långsiktiga investeringar. Man ska bara kunna spendera de pengar man drar in här och nu. I praktiken betyder det att etablerade klubbar som omsätter mycket mer i form av biljettintäkter, tröjförsäljning och sponsoravtal ska kunna behålla sitt försprång till mindre klubbar, och i all evig tid utöka det.

Man sa officiellt att detta skulle förhindra att inte styrelser tog så dåliga beslut att klubben slutligen riskerade att gå i konkurs och upphöra att existera. Vi har genom åren sett hur både små och stora klubbar hamnat i finansiella svårigheter, tänker främst på Leeds United, Derby County och lilla Bury FC.

Jag var nyfiken på hur många klubbar i Europa som var helt skuldfria. En sökning på nätet sa att endast Leicester City, PSG, Chelsea och Manchester City inte är belånade. Alltså borde dessa fyra klubbar räknas som tämligen säkra.

Att man nu använder FFP för att försöka förstöra kanske världens bästa styrda fotbollsklubb, är motbjudande. Jag har ingen aning om vår klubb har brutit mot FFP reglerna eller inte. Det hoppas jag att vi får reda på så småningom. Har individer inom klubben syniskt fifflat på ett sätt som inte förekommer inom andra Premier League klubbar, så har jag inget emot att vi får ett rimligt straff. Men jag motsätter mig hur FFP används och i vilket syfte. Ett syfte har varit att smutskasta Manchester City’s varumärke, vilket man varit väldigt lyckosamma med. Vi är ju redan dömda i media.

Tajmingen av anmälan mot City är också intressant. Många har säkert hört talas om ”a football white paper”. Det finns säker någon engelsman som kan förklara det bättre än mig, men jag ger det ett försök. White paper är en motsvarighet till ett förslag från myndigheter. Där man hintar om vad man i framtiden kommer besluta om. Det var just ett sådant förslag som läckte ut till media för ett par veckor sedan.

Och eftersom Premier League inte har någon utomstående granskningsnämnd utan man reglerar sig själv, så har myndigheterna tänkt lägga sig i. Motivet skall bland annat vara att övervaka försäljning av klubbar för att bland annat kunna säkerställa att de nya ägarna har tillräckligt med pengar och rent mjöl i påsen. Även när debaclet om Super League blev på tapeten höjdes röster om mer kontroll över engelska klubbars agerande.

Det kan ju låta bra, om man nu inte tillhör makteliten inom Premier League och helst slipper inblandning från andra.  Så för att återgå till tajmingen av anmälan mot Manchester City, så skulle det kunna ses som ett försök av Premier League att visa omvärlden att man kan reglera sig själva och inte behöver inblandning från en oberoende (objektiv?) nämnd som t ex CAS var i UEFA tvisten.

Om utredningen av Manchester City mot all förmodan skull leda till poängavdrag eller nedflyttning till tredjedivisionen, så skulle det inte förändra något i mitt supporterskap. Även om jag inte var på Wembley 1999 och fick uppleva känslan på plats, så vågar jag gissa att den inte var mycket sämre än QPR matchen 2012 eller Aston Villa 2022. Kanske till och med bättre, så vad spelar det för roll?

City going down with a billion in the bank…. :)



Kommentarer

2023-02-15 21:48   Pär Eriksson

Amen på det Petrus!

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.