Krönika

Tillbaka

100 hållna nollor, men hur nöjda är vi?2023-03-05, Oskar Hansson     0

Under lördagen besegrade City Newcastle med 2-0. Det innebär att Ederson höll ännu en nolla och nu har han genomfört den bedriften 100 gånger i Premier League. Men ändå är det intressant att ställa sig frågan, är vi supportrar nöjda med honom?

Sett till uppnådda resultat är Ederson Citys bästa målvakt någonsin. Sedan han kom till klubben 2017 har han varit med och vunnit fyra ligatitlar, en FA Cup, fyra ligacuptitlar och två Community Shields. Det är bara Champions League som saknas. Utöver det har Ederson vunnit Golden Glove tre säsonger. Det priset delas ut till den målvakt som under säsongen har hållit flest nollor. Förra året rankades Ederson dessutom som världens tredje bästa målvakt av högt ansedda France Football. Ska vi tro den omröstningen är bara Thibaout Courtois och Alisson Becker bättre i världen än Ederson.

Personligen håller jag Ederson väldigt högt. Nu ser jag förvisso inte alla toppmålvakter in action varje vecka. Men jag har svårt att tro att någon är bättre med fötterna än Ederson. Där är han magnifik. Han kan spela sig ur pressade situationer med kortpassningar liksom han kan pricka motståndarnas straffområde från eget mål. Å andra sidan kan jag ibland tycka att han släpper in lite väl många bollar sett till hur få skott han får på sig. Lite för ofta tycker jag att han tjuvrusar ut för att möta skytten även om han inte har ett bra skottläge. Det resulterar i att Ederson hamnar på mellanhand och inte hinner reagera även fast avsluten är ganska tama. Hade han valt att stanna kvar på linjen i sådana lägen hade han fått mer tid på sig att reagera och mycket möjligt räddat bollen.

På sina 208 matcher i ligan har han släppt in 156 mål och gjort 346 räddningar. Det ger en räddningsprocent på cirka 69 procent. Jämförelsevis har Alisson i Liverpool ca 74 i räddningsprocent under sin karriär i Premier League. Det tog 208 matcher för Ederson att hålla 100 nollor i Premier League vilket låter imponerande. Men kanske borde det varit ännu fler med tanke på de fantastiska förutsättningar har får att hålla nollan varje match?

Att Ederson nog inte är världens bästa målvakt när det gäller att stoppa bollar tycker jag även blev avgörande när City åkte ur Champions League mot Real Madrid i våras. Då blev det totalt 6-5 till Real Madrid. Ederson fick 10 skott på sig i dubbelmötet och Courtois fick 16. Det känns därför inte orimligt att påstå att målvaktsmatchen blev avgörande i det dubbelmötet. Kanske fick målvaktsmatchen inte tillräcklig uppmärksamhet på grund av Karim Benzemas briljans? Det ska även tilläggas att Ederson inte gjorde någon direkt tavla på något av de sex målen, men han gjorde heller inte tillräckligt många avgörande ingripanden som fick bägaren att rinna över till Citys fördel. Det gjorde faktiskt Courtois.

Med det sagt har jag mina tveksamheter kring Ederson, samtidigt som jag har stor respekt för det han åstadkommit i City. Och jag håller honom som sagt som världens bästa målvakt i spelet med fötterna.

Men hur högt håller ni andra Citysupportrar Ederson? Och om ni inte har förtroende för honom, vem skulle ni vilja se istället?Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.