Krönika

Tillbaka

Veckans City #2: träningsmatchandet är över



2023-05-31, Oskar Hansson     1

Ligasäsongens sista matcher har känts som träningsmatcher. Men i helgen hettar det till igen när FA Cup-finalen mot United väntar på Wembley.

Ligasäsongen har nu avslutats och det gjorde den genom en 1-0 förlust borta mot Brentford. Det innebär att Citys 25 raka matcher utan förlust nu är över. Dock är det inte mycket att säga om det. De tre sista matcherna i ligan har City varit klara mästare och allt har handlat om att spela av matcherna. Guardiola har fått fokusera på att balansera laget så att de som behöver hålla i gång får göra det, samt de som behöver vila gör det. Det har liksom varit lite träningsmatch-känsla över den senaste veckan.

Det positivaste är att spelare som Palmer, Gomez och Phillips har fått efterlängtade chanser. Jag tycker dock det är väldigt svårt att dra några större växlar av deras prestationer. Ingen har väl stuckit ut i den omfattningen att jag känner att någon av dem kan slå sig in i startelvan nästa säsong. De har å andra sidan inte heller gjort bort sig.  Även 19 åriga Shea Charles fick 30 minuter mot Brentford. Det är noterbart då han har tillhört City sedan han var nio år.

Efter matchen fick Haaland ta emot guldskon efter sina 36 ligamål. De Bruyne fick ta emot playmaker of the year, då han har gjort flest assist i ligan med 16.

Efter matchen pratade Guardiola om att några i laget inte har deltagit i matcherna den senaste veckan på grund av skadekänningar. De spelare som det sannolikt handlar om är Dias, Akanji, Grealish och De Bruyne. Jag skulle dock tro att de har goda chanser att återhämta sig till FA Cup-finalen på lördag och känner ingen särskild oro för att de inte ska vara aktuella för spel. Men Guardiola kan förhoppningsvis komma med positiva besked på fredagens presskonferens.

FA Cup-finalen hägrar

När du läser det här är det inte många dagar kvar innan FA Cup-finalen mot United sparkar i gång. Jag diskuterade finalen med en kollega på jobbet under veckan, som är United-supporter. Han påstod att han var helt lugn eftersom United har allt att vinna, City är klara favoriter. Sannolikt har han också rätt. City är storfavoriter. Enligt Svenska Spel ger City-seger 1.48 gånger pengarna, oavgjort 4.80 och United-seger 6.15. Vill man vara lite hård kan man påstå att det är Citys final att förlora.

Det som är lite otäckt är att när det bara är 90 minuters fotboll så kan vad som helst hända. Kvalitet måste inte vara den avgörande faktorn, utan någon slumpsituation eller dagsform kan bli utslagsgivande. Men självklart tror jag ändå att City lyfter bucklan runt klockan 18 på lördag kväll. Frågan är vilka som startar?

Min elva:

Ortega

Stones, Akanji, Dias, Ake

Gundogan, Rodri, De Bruyne

Bernardo, Haaland, Grealish

Ortega har vaktat målet i FA Cupen och jag skulle bli förvånad om Guardiola tog ifrån honom rätten att spela i finalen. I backlinjen har det varit lite skadefrånvaro under ligasäsongens sista vecka. Dock har jag inte uppfattat att någon ska vara allvarligt skadad och inför finalen har de med känningar en tendens att kunna bita ihop.

Mittfältet och anfallet tror jag är ganska givet. Det är så här Guardiola har ställt upp när det varit allvar. Visst knackar Mahrez, Foden och Alvarez på dörren men jag hade blivit förvånad om någon av dem går in i den här offensiven på bekostnad av någon som finns med i min elva. De är dock heta alternativ till att hoppa in från bänken om något inte skulle stämma i matchen.

När tredje upplagan av Veckans City kommer ut om en vecka hoppas vi att City har lyft ännu en titel. Samtidigt kommer det vara fullt fokus på Champions League-finalen. Vi kommer då vara inne i juni och semestertider har sannolikt börjat hägra för många av er.



Kommentarer

2023-06-01 07:31   Petrus Gattbo

Jag hoppas verkligen att Ortega får chansen, och att Ederson får CL-finalen.

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.