Krönika

Tillbaka

Veckans City #13: CL-lottning, Silly Season och Haaland2023-09-07, Oskar Hansson     0

Den här veckan går vi igenom lite tankar om Citys lottning i Champions League, de händelserika sista timmarna av Silly Season samt magnifika Haalands insats mot Fulham.

Som vanligt har det hänt en hel del sedan den senaste upplagan av Veckans City publicerades. Till att börja med har City fått sin grupp lottad i Champions League. Det blev en mycket bra lottning då laget i höst kommer ställas mot RB Leipzig, Röda Stjärnan och Young Boys. Jag ser mig redan nu halvsova mig igenom matcherna i höst. Även fast kanske någon mållös match här och uddamålsförlust där stör så kommer City ändå bli gruppetta tämligen enkelt. Allt annat än det är för mig en jätteskräll. Citys Champions League börjar efter nyår.

I samband med lottningen tillkännagav UEFA vilka de rankar som årets coach respektive årets spelare. Det blev dubbelt City där i och med att Pep Guardiola och Erling Haaland tog hem de båda ärofyllda individuella priserna. Det känns rätt också. City var världens bästa lag förra säsongen och vann trippeln. Pep var hjärnan bakom det och på planen finns det nog ingen prestation som kan mäta sig med Haalands förmåga att få in bollen i mål. 

Nunes blev sista nyförvärvet

De sista timmarna av transferfönstret hände det väldigt mycket som relaterade till City. Den stora nyheten var att Matheus Nunes från Wolverhampton blev klar för laget. I ärlighetens namn har jag ingen större koll på honom. Han har bara genomfört en säsong i Premier League och då sladdade Wolves i tabellen så det är väl en anledning till att han gått lite under radarn för mig åtminstone. Men Guardiola har öst lovord över honom så då måste han ju ha något. Efter landslagsuppehållet lär vi säkert se honom en del på vårt centrala mittfält.

I övrigt lämnade vår egna produkt Cole Palmer för Chelsea. På ett sätt är det väldigt synd då han verkligen är uppväxt med Manchester City. Å andra sidan är det ju något som gör att Guardiola inte gett honom betydande speltid. När Chelsea dessutom betalar upp emot 45 miljoner pund för honom så borde de ju vara beredda att ge honom en hel del speltid. Någonstans blir det väl win-win för alla parter även fast man någonstans önskar att de egna produkterna stannar.

Joao Cancelo lämnar på lån för Barcelona. Hans senaste år är verkligen helt osannolikt. Jag håller honom fortfarande som den bästa ytterback jag sett när han var i form. Han hade ju allting. Men hans vinter i City samt vår i Bayern Munchen säger väl att fotbollskvalitet inte är allt i den här branschen. Både City och Bayern har aktivt jobbat för att bli av med honom vilket säger en hel del. Utöver fotbollskvalitet måste man ha ett bra psyke samt förmågan att kunna arbeta i grupp för att lyckas fullt ut. Vi får väl sätta starka frågetecken för om Cancelo har dessa förmågor. Misslyckas han även i Barcelona är mitt tips att ett lag från Saudiarabien blir hans nästa klubbadress.

I övrigt har James McAtee blivit utlånad till Sheffield United, Tommy Doyle till Wolverhampton och Taylor Harwood-Bellis till Southampton.

Haaland briljerade mot Fulham

Så blev det dags för match någonstans mitt i allt det här. Första halvlek mot Fulham blev en ganska seg sådan och det krävdes att City fick ett kontroversiellt mål godkänd för att kunna ha ledningen i paus. Ni känner säkert till målet och det är bara att konstatera att det är helt ofattbart att VAR inte dömde bort det. En offsidestående Akanji påverkar klart och tydligt målvakten Lenos chans att fatta rätt beslut för att rädda bollen.

Dock är det skönt att det inte blev direkt avgörande för var poängen hamnade för i andra halvlek körde City ifrån Fulham fullständigt. Mycket tack vara Haaland som gjorde hattrick. Noterbart i och med den här segern är att City vunnit båda matcherna då Guardiola varit fysiskt frånvarande på grund av sin ryggoperation.

Landslagsuppehåll stundar

Som vanligt när det känns som att ligasäsongen precis kommit igång får vi ett landslagsuppehåll. Så mycket uppehåll blir det dock inte för Citys trupp då hela 15 spelare kommer fara omkring runt jordklotet för att representera sina landslag. Det hade kunnat vara fler om Jack Grealish, John Stones och Kevin De Bruyne inte tvingats lämna återbud på grund av skador. 

Nu håller vi tummarna för att alla spelare har börjat återvända hela och friska när nästa Veckans City släpps! Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.