Krönika

Tillbaka

Veckans City #21: derbymassaker och skandalen i Paris2023-11-02, Oskar Hansson     1

Söndagen och måndagen blev oerhört händelserika! United är i fritt fall och blev en munsbit för City i derbyt. Jag vet inte om det ens går att kalla derbyt för en fotbollsmatch. Över till måndagen där priset till världens bästa fotbollsspelare skulle delas ut. Låter som att Haaland skulle vinna priset? Nä, en spelare som spenderat större delen av säsongen med att trappar ner i USA går tydligen före…

Vilket derby det blev i söndags! Men i ärlighetens namn. Redan när United släppte sin startelva fick jag en tydlig känsla av hur det skulle gå. Det ska läggas till i beräkningarna att United är ett lag som under flera decennier spenderat sjuka summor på spelare. Ändå kan de i ett viktigt Manchesterderby i slutskedet av 2023 inte ställa upp med en bättre fyrbackslinje än Dalot, Maguire, Evans och Lindelöf. Framför denna minst sagt skakiga backlinje hittade vi Amrabat och McTominay.

Det är ett enormt stort skämt. Nog för att de har många skador. Men med de enorma resurser de har är det ändå en skam att ställa upp med en så dålig defensiv. Det borde spenderat pengarna bättre så att de skulle ha kunnat ställa upp med ett bättre lag i en sådan här match, trots flertalet skador. Den där defensiva uppställningen känns mer tillhörande ett jojo-lag som i bästa fall tar en plats på övre halvan i Premier League, i värsta fall åker ur. 

Att City totalt dominerade den här matchen var ingen överraskning, eller om man nu ens kan kalla det för match, för det var det aldrig. 3-0 efter två mål av Haaland och ett av Foden var brutalt i underkant. Nog för att svindyra Onana har varit ett skämt i målet så här långt i United, men den här matchen var han brutalt bra. Trots tre insläppta mål höll han nere siffrorna och gjorde flera kvalificerade räddningar. Utan hans målvaktsspel hade det mycket väl kunnat sluta 6-0 till City. Onana är den enda spelaren som kommer undan med hedern i behåll i United.

Jag tror inte United är en så trevlig arbetsplats just nu. Utöver en defensiv som verkligen inte håller måttet, så är uslingarna längst fram inte bättre för stunden. Höjlund har potential, men ser ut att ha tagit sig vatten över huvudet. Rashford ser ut att ha hela världen på sina tunga axlar. Bruno Fernandes och Antony ser ut att mest vara förbannade, gestikulera negativt och tycka att deras omgivning är för dålig samtidigt som de ser högst omedvetna ut om sin egen uselhet.

United är i fritt fall och då säger det sig självt att det bästa Manchester City någonsin inte är en rimlig motståndare för dem just nu. 

Skandalen i Paris

Redan dagen efter derbymassakern var det dags för Ballon d´or-galan i Paris. Där utnämns världens bästa fotbollsspelare. De senaste åren har Cristiano Ronaldo och Messi dominerat galan. Men nu är ju båda på nedgång samtidigt som vår egen Haaland gjorde 56 mål förra säsongen och vann Premier League, Champions League och FA Cupen. Låter ju som en given vinnare?

Nej, självklart inte. Messi, som den senaste tiden spelat sin fotboll i Inter Miami borta i USA, är tydligen bäst i världen. Förvisso var han med när Argentina vann VM i december förra året. Men att en spelare som spenderat större delen av säsongen med att trappa ner, går före Haaland som bombat in mål hela säsongen på den absolut högsta nivån, är ett jätteskämt! Jag gillar inte sådana här galor och priser. Det är populism överallt. Det går inte att ta på allvar.

Skandalen i Paris river även upp smärtsamma minnen för mig. Jag minns tillbaka till sommaren 2018. Kevin De Bruyne hade varit fullständigt magisk då City vann Premier League och utöver det tog ofattbara 100 poäng. Låter som att De Bruyne borde blivit årets spelare i Premier League? Nä givetvis skulle Liverpool få lite plåster på såren och Salah snuvade De Bruyne på det åtråvärda priset. Skandal enligt mig!

Trots att Ballon dor-galan på det stora hela får kommas ihåg som en jätteskandal, så finns det ändå positivt att ta med sig. Haaland anses trots allt vara världens näst bästa fotbollsspelare. De Bruyne hamnade fyra i omröstningen och Rodri femma. Alvarez kom sjua och Bernardo nia. Även fast detta som sagt är en populist-omröstning så är det ju inte helt fel att fem av tio av världens bästa fotbollsspelare tillhör City.

Ett pris som är korrekt, som ingen subjektiv populist-omröstning kan förstöra, är Gerd Muller Trophy, som går till den som gjorde flest mål. Där blir ju Haaland naturligtvis ohotad. Där kan inte Messi eller Ronaldo hota honom över huvud taget. Ederson slutade tvåa i Yashin Trophy. Martinez från Aston Villa vann priset. En ny skandal men nu orkar jag inte ödsla mer energi på det här gala-tramset.

Avslutningsvis vann City årets manliga klubb. Ingen överraskning där inte och äntligen en korrekt utnämning utöver Gerd Muller Trophy. Kommentarer

2023-11-04 10:15   Andreas Larsson

Bra skrivet,som vanligt, Oskar, och härlig analys av läget i United just nu. Spot on!

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.