Krönika

Tillbaka

Veckans City #23: sjöslaget på Stamford Bridge2023-11-16, Oskar Hansson     0

Det blev en riktig rysare i söndags och när City tappar poäng höjs diverse ifrågasättanden. Men frågan är ändå hur laget står sig jämfört med förra säsongen? Zoomar vi ut lite och jämför tabeller så ser det bättre ut än förra säsongen!

Vilket sjöslag det blev i söndags! Innan matchen räknade jag faktiskt med seger. Jag tänkte något i stil med att förr i tiden var man nervös när City skulle spela på Stamford Bridge och att en poäng var mer än bra. Men båda klubbarnas öde har gått i olika riktningar de senaste säsongerna och nu förväntar man sig att City är klara favoriter inför matcherna mot Chelsea.

Men Chelsea stod upp oväntat bra och gjorde verkligen match av det. Palmer och Sterling, som båda har ett förflutet i City gjorde bra ifrån sig och var drivande i Chelseas fina insats. Det är även en central aspekt att City hade lite flyt med två av sina fyra mål. Citys första mål kom ju till efter att Haaland ordnat en straff som i ärlighetens namn är ganska billigt dömd. Citys fjärde mål kom till efter att Rodris skott touchat på Thiago Silva och helt ändrat riktning och gått in i mål. 

Citys offensiva insats var trots lite marginaler på rätt sida ändå bra. Det går inte att klaga när laget gör fyra mål borta mot Chelsea. Men defensiven var desto skakigare. Jag kan inte minnas sist jag såg City göra en sådan svag defensiv insats. På första målet tappar hela laget bort erkänt starka huvudspelaren Thiago Silva. På andra målet går Gvardiol bort sig helt och hållet. Först blev han ifrånsprungen och sedan upphävde han offsiden. På tredje målet styr Ederson en retur rakt ut i banan. På fjärde och sista målet går Dias bort sig totalt när han klumpigt glidtacklar en Chelseaspelare i straffområdet och drar på sig en straff. Det här är vi verkligen inte vana vid att se i en och samma match. Det måste bort illa kvickt annars finns risken för fler poängtapp.

Trots att City inte vann mot Chelsea, så leder laget serien efter 12 omgångar. City har 28 poäng, Arsenal och Liverpool 27, Tottenham 26 och Aston Villa 25. Förra säsongen är ju alla bekanta med att City vann ligan. Vid den här tidpunkten förra året var City fem poäng efter tabelltoppen. Trots att vi hör en och annan röst som ifrågasätter om City är lika starka i år, så kan vi konstatera att vi i nuläget har ett ännu bättre läge i Premier League i år än vad vi hade vid samma tidpunkt förra året.

Citys ekonomi slår nya rekord

En sak som kanske inte är anledningen till att jag följer fotboll, men som ändå är högst relevant i den här kontexten, är ekonomi. Det är ett ämne där City oftast får kritik av andra lags supportrar för att vara ”dopade” även fast det går att sätta starka frågetecken för hur andra europeiska topplag finansieras också. Jag har länge sagt att vill man ha etik och moral får man syssla med något annat än att följa europeisk toppfotboll och det står jag fast vid. 

Hur som helst, City tjänar mer pengar än någonsin och det har starka kopplingar till att laget vann trippeln. City blir både framgångsrikare och populärare. Säsongen 2022/23 tjänade City 712 miljoner pund, vilket är hela 100 miljoner pund mer än säsongen innan. Totalt gick City plus med 80 miljoner pund den gångna säsongen. Även vi icke ekonomiskt kunnande kan med säkerhet slå fast att det är väldigt bra!

Ett nytt landslagsuppehåll väntar

Nu är det november och med det årets sista landslagsuppehåll. Hösten är ju vad den är, säsongen hackar sig fram mellan de olika uppehållen. Men i vinter får vi vara ostörda från detta påfund ända fram till vårdagarna. Det är skönt! En rolig grej som noterats är dock att 18 åriga Rico Lewis har blivit uttagen till Englands seniorlandslag för första gången. Det är ändå väldigt stort!Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.