Staden Manchester

Tillbaka

Glöm bilden av den gråa och rökiga engelska industristaden! Det här har blivit en trendig, modern och kaxig storstad, full av självförtroende. Även luttrade och svårflörtade Londonbor imponeras och häpnar över det som nu händer i Manchester, framför allt när det gäller nöje, kultur och musik.
 
Men även om det är en storstad så ligger attraktionerna samlade i en ganska liten stadskärna. Det går utmärkt att gå mellan de viktigaste platserna. Manchesters centrum är inte större ytmässigt än i en medelstor svensk stad.
Så – följ med här på en promenad! Läs vidare och gå på stadsvandring...
 

STADSKÄRNAN

Town Hall, det stora stadshuset vid Albert Square ligger i stadens absoluta hjärta. Town Hall byggdes i slutet av 1800-talet i viktoriansk stil och mäter hela 85 meter. Ett riktmärke i centrum, men stadens egentliga hjärta har i stället förskjutits upp mot...
 
Piccadilly Gardens , som inte alls är särskilt trädgårdslik längre. Nej, egentligen är det en ganska steril plats, men full av folkliv. Här ligger många matställen, barer, arbetsplatser, affärer, men framför allt är platsen en knutpunkt för spårvagnen Metrolink. Piccadilly Gardens har blivit Manchesters pulserande stadskärna.
 
NorthenQuarters
 
Strax norr om Piccadilly Gardens ligger Northern Quarter, av många ansedd som stadens coolaste kvarter med dess huvudgata Oldham Street. 
 
Northern Quarter var tidigare nedgångna och förslummade kvarter, men har nu levt upp med många second hand-affärer, barer, klubbar och annorlunda butiker. Hit kommer många studenter och mycket av det unga, alternativa Manchester. En plats för bohemer och konstnärer och här finns mysiga butiker och ateljéer och många barer, bl a ”Dry Bar” (Oldham Street 28-30) och ”Bluu” (Smithfields Unit 4).
 
En kul vegetarisk restaurang är ”Café Pop” (34-36 Oldham Str), som är inrymt i nedervåningen till en retrobutik med framför allt 60-talsprylar. Annorlunda och kul! 
 
Vägg-i-vägg ligger ”Night & Day Café” (www.nightnday.org) som är pub på dagen och musikklubb på kvällen dit ofta väldigt bra band kommer. Ett bra ställe att lyssna på det unga manchestersoundet idag.
 
Northern Quarter har kanske den roligaste och mest annorlunda shoppingen. Du hittar butiker i retrostil, vintage och kitsch, samt andrahandsaffärer med bl a vinylplattor. Mest känt är det legendariska loppmarknadsvaruhuset Afflecks Palace, som vid första anblicken ser ut som ett fabrikslager, men som innehåller 50 småbutiker i flera våningar. Här hittar du det mest udda och annorlunda! Afflecks Palace är ett begrepp i Manchester och har varit nedläggningshotat, men har nu levt upp som en stor alternativ-galleria.
 
En stor och kul second-hand-butik är också Ryan Vintage på Oldham Street, med massor av kläder, skor och assesoarer. En del t o m fabriksnya. Kolla gärna också in i Rags to Bitches som är en second-hand-butik och som gränsar till loppmarknad. Den ligger på Tib Street – och namnet Rags to Bitches lär INTE ha något att göra med ett rött fotbollslag i stan...
 

MILLENIUM QUARTER

Vi promenerar tillbaka ner på Market Street som är den stora affärsgatan i Manchester. Gatan är bilfri och här är det alltid ett vimmel av shoppande manchester-bor, gatumusikanter och strosande turister. De stora butikskedjorna och den mer traditionella shoppingen ligger nere kring Market Street.  Gatan leder upp mot det nya och moderna området Millennium Quarter, som byggdes upp efter det förödande bombattentatet 1996 av IRA (se historia). I blickfånget från Market Street har man det stora pariserhjulet The Manchester Wheel . När ni tröttnat på shopping kanske en avkopplande tur i Manchesters stora pariserhjul vid Exchange Square kan vara något? Det är stadens svar på ”the London Eye” – fast med sina 60 meter är den bara hälften så hög som konkurrenten vid Themsen.  
 
The Manchester Wheel har 42 kapslar, turen tar en kvart och kostar £6. Exchange Square var tidigare en spanmålsmarknad, men är idag en modern plats med många butiker och – ganska dyra – pubar och matställen. Det märks tydligt i de ombyggda lokstallarna, vilka nu har utvecklats till en turistfälla.
 
Mitt emot pariserhjulet ligger den enorma shoppinggallerian Arndale Center i tre våningar och 155 butiker. Vill du göra koncentrerad shopping på kort tid är detta platsen. Det tycker också många mancunians och framför att på helgerna kryllar det av folk här. Men det bästa med Arndale är den officiella City Store som finns här! Det är alltså möjligt att handla cityprylar inne i stan utan att ta sig ut till CoMS. 
 
Vid Millennium Quarter ligger också den märkliga och ultramoderna byggnaden Urbis vid City Park. Ett slags kulturcetrum med många pågående utställning i många våningar. Utställningarna byts ut hela tiden. Längst ner håller Manchesters lokal-TV till och man kan se rätt in i inspelningsstudion.
 
NorthenQuarters
 
Strax norr om Urbis, pariserhjulet och Arndale ligger Vicoria Station och M.E.N Arena, som inhyser konserter och allehanda evenemang. Intill ligger också Manchester Cathedral med har anor från 1400-talet och som blev domkyrka 1947. Mest känd för sina träsniderier.
 

SALFORD

Vi hoppar på Metronlinken uppe vi Market Street och åker ner till Salford som ligger en bit utanför centrum och är ett nytt renoverat område med moderna glashus, hamnbassänger och småbåtshamnar. Det här är också ett f d nerslitet området som nu fått en uppryckning och har lite av Sea Front-känsla. Populärt är att promenera och strosa och Salford är speciellt intagande när solen skiner, då det glittrar och blänker i alla stora glasbyggnader. De som har pengar kan köpa en flott lägenhet i något av de hus som hela tiden byggs i Salford.
 
Mest iögonfallade i Salford är kanske The Lowry, ett mycket futuristisk och ovanlig byggnad i glas, färdigbyggd år 2000. Det är ett kulturcentrum uppkallat efter manchesterskonstnären L.S. Lowry och innehåller konsthallar, teater, butiker och barer.
 
Intill Salford ligger ett av Manchesters absolut bästa muséer: Imperial War Museum (Trafford Wharf Rd.), vilket är ett riktigt bra och modernt museum över Storbritanniens krig från första världskriget och framåt. Det är ingen grabbigt “bössa-och-kanon-samling”, utan tar fasta på den vanliga lilla människan i kriget, både i fält och på hemmafronten. Effektfull är ljus- ljud- och bildshowen som körs med jämna mellanrum. Gratis entré. Museet är inrymt i en hög, futuristisk byggnad där man får åka upp gratis till toppen med hiss. Väl däruppe är utsikten fin, även om en förskräcklig stadionbyggnad i närheten stör bilden. Men man kan ju alltid titta åt ett annat håll...
 
Om man fortsätter ytterligare ett stycke ner från Salford, kan man besöka Trafford Center – ett av Europas största shoppinggallerior. Här finns allt. Men bara namnet kan ju avskräcka, så vi tar Metrolinken tillbaka in mot stan.
 

CASTLEFIELD

Vi hoppar av Metrolinken vid Castlefield som är Manchesters historiska vagga. Här låg det romerska fortet som byggdes år 79 (se historia), men huvudnumret i Castlefield är MOSI, Museum of Science & Industry. Det är faktiskt ett museum att rekommendera, trots det lite gråa namnet! Om man nu är intresserad av Manchesters historia och utveckling. 
 
Museet är byggt kring det som var världens första järnvägsstation för persontrafik, byggd år 1834 och som låg ena änden av världens första järnvägslinje som gick mellan Liverpool och Manchester och som hade byggts fyra år tidigare. I själva stationsbyggnaden visas Manchesters historia, som tyvärr har präglats av fattigdom och våld. 
 
I muséet visas också den industriella utvecklingen och hur maskinerna såg ut på 1800-talet, liksom ett av de första lokomotiven. I huvudbyggnaden visas Manchester som textilstad och med de monsterliknande, enorma textilmaskiner som gjorde Manchester till världens ledande textilstad – och som förstörde kropparna för många arbetare...
 
I ytterligare en byggnad inryms Space & Air Museum med gamla flygplan och bilar. En godisbutik för den som gillar flyghistoria och veteranbilar. Här finns bl a några av de tidigaste flygplanen och en Spitfire från 1940-talet.
 
 
Annars kan man ta e halvtimme och strosa runt i Castlefield och känna atmosfären av gamla engelska tegelhus, järnvägsbroar och kanaler. Detta var alltså platsen för Mancunium, den romerska befästningen som utgjorde grunden till Manchester för snart 2000 år sen. Det finns rekonstruktioner av vallar och murar där fortet låg, men inget är i original – allt är nybyggt. Dessutom känns det lite halvhjärat gjort, vilket också många manchesterbor tycker. Det borde gå att göra lite mer av det romerska arvet...
 
Mattips i Castlefield: Mitt mot Space & Air Museum i Liverpool Street ligger puben The Ox. Det är som att komma in i en engelsk landsortspub, fast mitt i stan. Puben går tillbaka till 1804 och har bra mat. The Ox fick utmärkelsen ”Gastro Pub of the Year 2005” av tidningen Independent och även mysiga och ganska billiga rum man kan bo i. Vi lämnar Castlefield och promenerar Liverpool Street upp, där vi har en mäktig byggnad i blickfånget rakt framför oss
 

BEETHAM TOWER

Beetham tower är Manchesters högsta byggnad och faktiskt den sjunde högsta i hela Storbritannien och var klar så sent som 2006. Den kallas också Hilton Tower, är ett enormt riktmärke och har en mycket ovanlig och speciell form, mycket tack vare ”överhänget” ungefär mitt på. Byggnaden är 169 meter hög och har 48 våningar. De första 22 våningar används av Hotel Hilton. Våning 24 till 46 är privata lägenheter och de översta två våningarna har gjorts till en park med höga olivträd, citronträd och ekar (!). Arkitekten Ian Thompson (som också ritade Urbis) har en egen privat lägenhet på de översta våningen och det skall vara den högst belägna bostaden i hela Storbritannien.
 
Du kan gå in i hissen och trycka på våning 23. Efter en snabb hisstur kommer du upp till baren ”Cloud 23”. Även om den bara ligger halvvägs upp så är utsikten fantastisk. Det är fönster åt alla håll och du ser CoMS läktare tydlig härifrån. Sippa på en drink tillsammans med Manchesters finansvalpar i den coola och flotta miljön.
 
Intill Beetham Tower ligger den stora konferens- och mässhallen G-Mex, vilket är en ganska ful byggnad som inte längre riktigt passar in i Manchesters nya fräscha stadsbild.
Gå förbi G-Mex och du kommer till en riktig kultplats i hörnet av Albion Street och Whitworth Str West: Här låg nämligen den legendariska klubben Hacienda på 1980- och 90-talen med Tony Williams som förgrundsfigur. Det var en viktig plats för den framväxande punken och musikstilen ”Madchester”. Men idag finns inget kvar, byggnaden har blivit lägenheter med namnet ”Hacienda Apartments”.
 

ST PETERS SQUARE

Bara en kort bit upp på Lower Mosley i andra änden av G-Mex, ligger S:t Peters Square, mest känd för den ruskiga massakern år 1819 (se historia). Här ligger bl a Libary Theatre. Mest iögonfallande idag är krigsmonumentet där stupade soldater från Manchester hedras. En gripande plats. S:t Peters Square har också en station för Metrolinken.
 
Hungrig igen? Dags för lunch? Gå söderut från St Peters Square på Oxford Street tills du kommer till den lustiga hörnbyggnaden ”Corner House”. Det är ett litet kulturcentrum med butiker, bio, konsthallar med olika utställningar, men framför allt en bra liten restaurang och bar på andra våningen. Miljön är cool och fräsch och borden befolkas ofta av studenter med lap-topar. Utsikten ut är fin. Pröva gärna dom goda pajerna.
 

GAY VILLAGE

Ut från Corner House fortsätter du på Whithworth Street och Princess Str. Upp mot Gay Village, som ligger i kvarteren närmast Canal Street. Det här är mycket populära nöjeskvarter – oavsett läggning.
 
Gaykulturen har en av sina mest dynamiska plattformar i Manchester och stadsdelen sjuder av liv. Regnbågsflaggan vajar på husfasaderna och området har blivit ett riktigt nöjescentrum med massor av barer, pubar och klubbar för både tjejer och killar. Här släpper alla slags människor loss.
 
Ofta har ställena i Gay Village öppet längst, vilket innebär att folk ofta avslutar kvällen här. Om det är varmt väder är det fint väder är det fint att sitta ute på Canal Street, vid själva kanalen, och äta och bara titta på folk. Speciellt på helgerna är det ett myller av folk och många är utklädda på ett roligt och provocerande sätt. Rena paraden! Manchester har en av Englands främsta Pride-festivaler i augusti varje år.
 

CHINATOWN

Det finns också ett Chinatown i Manchester, vilket skall vara av de största i Europa. Det är egentligen lite svårt att förstå eftersom området är koncentrerat till några få gator. Men som i alla Chinatowns en tjusig och stor kinesisk portal som markerar ingången till området. Det är i alla fall ett bra ställe för mat. 
 
Kinesiska topprestauranger blandas med riktiga syltor. Den mest kända restaurangen här är ”Yang Sing” (34 Princess Street) och anses vara en av de bästa kantonesiska krogarna i Europa (men det kostar därefter). I Chinatown hittar man även koreanska, thailändska och indonesiska butiker och restauranger.
 
Och tänk – nu är vi tillbaka i stadskärnan – alldeles nära Albert Square och Piccadilly Gardens igen.
 

THE CURRY MILE

Men ytterligare ett område med kvällsliv måste nämnas. Det är ”The Curry Mile” nere i Rusholme, söder om stadskärnan. Currygatan börjar där Oxford Street övergår och blir Wilmslow Road. Hela gatan domineras av indiska, pakistanska och lankesiska restauranger, men också andra asiatiska. Maten är oftast mycket bra och prisvärd och Curry Mile blir som en efterlängtad oas när man tröttnat på de smaklösa engelska maten och vill ha lite mer kryddstarkt... En bra pub och musikklubb vid Curry Mile är Saki´s, där det ofta är levande musik.
 
Men nu återstår ju att upptäcka den viktigaste platsen i Manchester - om du inte redan gjort det: City of Manchester Stadium!