Krönika

Tillbaka

Veckans City #32: galen vändning mot Newcastle!

2024-01-18, Oskar Hansson     0

Vilken match det blev mot Newcastle! Bobb gjorde sitt första mål i Premier League och Rodri har nu spelat 50 raka matcher för City utan att förlora.

Det var verkligen en otrolig vändning mot Newcastle i lördags efter mål av Bernardo, De Bruyne och Bobb. Matchen var galet svängig. Bland det första som hände var att Ederson blev skadad och fick ersättas av Ortega. City tog sedan ledningen efter en urläcker klack av Bernardo. Känslan var de efterföljande minuterna att City tryckte på för att göra 2-0. Men sedan både kvitterade Newcastle och tog ledningen innan paus genom Isak och Gordon. Båda målen kom till efter att City tappat boll i fel lägen när de försökte etablera anfall. Newcastle utnyttjade därefter att Citys backlinje stod högt och lyckades utnyttja sina omställningslägen.

En bit in i andra halvlek byttes De Bruyne in och först gjorde han själv 2-2 innan han passade fram till Bobb som gjorde 3-2 på stopptid. Att City till slut vann matchen var helt i sin ordning då de hade 20 skott och Newcastle sju. City hade även hela 73 procent av bollinnehavet. Trots det satt segern hårt inne och det förlösande målet av Bobb kom när bara ett fåtal minuter återstod.

Efter matchen har Edersons skada blivit en snackis. Det kom ju till efter att linjedomaren dömt att situationen varit offside, men följt sina instruktioner och hållit ner flaggan trots det, för att sedan höja den när situationen var överspelad. Det är inte första gången en spelare blir skadad på grund av att flaggan hålls nere trots att linjedomaren egentligen bedömde det som offside. Stones blev även skadad mot Everton tidigare under säsongen i en liknande situation. Det här är ju skador som hade kunnat undvikas om linjedomaren direkt dömt det den ansåg var rätt. Nu höjs röster om att den här instruktionen om att domaren ska hålla nere flaggan i offsidesituationer såvida den inte är 100 procent säker inte ska vara kvar.

Matchhjälten Bobb börjar gå mot ett riktigt genombrott den här säsongen och målet mot Newcastle var ännu ett glädjeämne för honom den här säsongen. Han är förstås inte en sådan som spelar varje minut än. Men det är uppenbart att Pep tror hårt på honom. De minuterna han får är liksom inte av karaktären att City är i ledning med fyra mål och det är tio minuter kvar av matchen. Utan han har fått hoppa in mot Wolverhampton, Aston Villa och senast mot Newcastle när City varit i underläge och varit desperata efter mål.

Ännu en spelare som står ut över den formidabla mängden är Rodri. Han gjorde ännu en fin match på mittfältet mot Newcastle. I och med segern har han nu spelat 50 raka matcher i City utan att förlora! Det håller heller inte att säga att han bara spelar enkla matcher där City är solklara favoriter. Utan i de här 50 matcherna ingår fyra finaler samt matcher mot Real Madrid, Bayern Munchen, Liverpool, Arsenal, Chelsea och United.

En som kanske inte gjorde superprestationer på de två insläppta målen är Walker. Ju för sig tycker jag de stora felen på de två målen är bolltappen på mittplan snarare än att Walker nog kunde varit lite mer aggressiv mot både Gordon och Isak. Men utanför planen stormar det rejält för Walker. Han har sannolikt varit otrogen mot sin fru en bra tid och nu har han blivit utkastad från sitt hem av henne. Dessutom antas han ha gjort en annan kvinna gravid. Vi får väl konstatera att Walkers senaste år nog har varit bättre på än utanför fotbollsplanen…

Som ni märkt har det i veckan varit fritt från matcher. Så kommer det även vara i helgen och en bra bit i nästa vecka. Premier League har gett City vinterledning och laget återkommer först i spel fredagen den 26:e januari då Tottenham står för motståndet i FA Cupen. I skrivande stund är City på väg mot ett träningsläger i Abu Dhabi där de ska träna och ladda batterierna inför andra halvan av säsongen.