Krönika

Tillbaka

Veckans City #33: från gangster till geni2024-01-25, Oskar Hansson     1

Media och motståndarfans har gjort det igen. De har fått en person att gå från gangster till geni inom loppet av en dag. Metoden för det? Gör det du gör för United i stället för City.

Lugna januari fortsätter och sedan senaste Veckans City har det inte spelats någon match. Dock har det hänt andra intressanta saker utan för planen. Omar Berrada, Citys ”chief football operations officer” kommer lämna sin roll och i stället bli ny ”CEO” i Manchester United.

I ärlighetens namn har nog jag, liksom många andra fotbollsintresserade, oerhört svårt att inse vad en sådan här händelse har för betydelse. Medialt har det dock varit en stor nyhet den senaste veckan. United anses ha gjort en riktigt prestigefylld värvning. Berrada har tydligen betytt väldigt mycket för Citys framgångar, både ekonomiskt och sportsligt de senaste säsongerna. Han har varit i City de nio senaste åren och beskrivs till exempel ha varit inbladad i värvningen av Haaland. Berrada sägs även ha varit delaktig i att så många duktiga ungdomar har lyckats i klubben. 

Många av Uniteds supportrar är överlyckliga, det är mycket prestige i att ”ta” en sådan högt aktad person från City. En kompetent person i ledningen är dessutom vad United behöver för att lyckas ta sig tillbaka till toppen. De måste sannolikt först och främst lyckas i styrelserummet innan de kan börja lyckas på planen igen.

Men som sagt, på det stora hela är det oerhört svårt att veta hur stor förlust Berrada kommer bli för City och hur mycket nytta han kommer göra i United. Det jag tycker är extremt intressant med den här grejen är hur Berrada, enligt motståndarfans och media, under en dag gått från att vara en gangster inblandad i de 115 ekonomiska anklagelserna till att helt plötsligt vara ett geni. 

Media och motståndarfans har ju den senaste tiden velat hävda att Citys titlar de senaste åren inte räknas på grund av ekonomisk doping. Hur kan det då vara en sådan stor framgång för United att värva en person av City som i så fall högst sannolikt varit en starkt bidragande orsak till den ekonomiska dopingen? Hur kan Berrada på en dag gå från att vara en gangster till ett geni?

Så här är det ju dock att vara Citysupporter. Hela tiden. Gör City något bra är det på grund av ekonomisk doping. Gör United bra så är det historia och en formidabel sportslig prestation. Om Berrada gör något bra i Citys ledning är han en yrkeskriminell. Kommer han lyckas inom Uniteds ledning är han ett geni. Det är oerhört frustrerande och provocerande som Citysupporter men det är nog bara att gilla läget. 

Viktiga kuggar på väg tillbaka

Den senaste veckan har laget spenderat på träningsläger i Abu Dhabi. Det har säkerligen varit skönt för laget att slippa kylan hemma i Manchester och i stället möta solen och värmen i mellanöstern. Det som har varit mest positivt med träningslägret har varit att Haaland, Doku och Stones har börjat träna igen. Det borde sannolikt innebära att de är tillbaka redo för spel inom sinom tid.  

Phillips kommer hamna i West Ham

Apropå transfers har jag knappt ens märkt att marknaden är öppen för försäljningar de senaste veckorna. Men nu när januari börjar lida mot sitt slut pekar precis allting på att Phillips kommer lämna City och i stället bli klar på lån för West Ham. Det är nog bäst för alla parter då Guardiola till och med har varit öppen med att han inte ser någon plats i laget för Phillips. Dessutom är det extra viktigt med speltid för honom då han har chansen att vara med i EM i sommar. Jag hoppas verkligen att Phillips karriär kan få sig en återstart i West Ham. 

City har även gjort klart med en spelare. Claudio Echeverri har du sannolikt lika dålig koll på som jag men det har också sina förklaringar. Han är en 18 årig mittfältare från Argentina. Han har skrivit på ett kontrakt som gäller till 2028 men kommer ansluta till City först i januari 2025. Den här dealen liknar den Julian Alvarez hade med klubben och tanken är Echeverri ska gå i hans fotspår. Kommentarer

2024-02-09 16:15   Andreas Larsson

Bra skrivet, som vanligt, Oskar, och träffsäker analys av tonläget i media. Spot on!

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.