Krönika

Tillbaka

Veckans City #40: händelserik match på Anfield2024-03-14, Oskar Hansson     0

Som väntat blev det en händelserik match på Anfield. Båda lagen fick en poäng med sig men som vanligt ansåg Liverpool att de fick massa domslut emot sig. City fick även en ny skada, den här gången på Ederson och det ska bli spännande att se de kommande veckorna om Ortega tar chansen.

Liverpool borta på Anfield är på förhand en svår utmaning och det var också precis vad det blev i realiteten. Efter en jämn historia slutade matchen 1-1 efter att Stones gjort Citys mål. Jag tycker att City var snäppet bättre i första halvlek och Liverpool det bättre laget i andra halvlek. City fick inte riktigt spelet att stämma då och De Bruyne gestikulerade negativt när han blev utbytt. Han pratade även om något med Pep och såg allt annat än nöjd ut. 

Pep fick givetvis frågor om De Bruynes reaktion på att bli utbytt efter matchen. Peps svar får ändå sägas vara bra. Det var helt och hållet taktiskt. Pep tyckte matchbilden i första halvlek passade De Bruyne bra, men när Liverpool tog över i andra halvlek behövde de bli bättre på att hålla i bollen. Då bytte Pep in Kovacic i stället för De Bruyne. Pep underströk att det inte är några problem med De Bruyne och att det ändå är positivt att han visar känslor. Jag tänker att Pep förklarar bytet på ett bra sätt och att även en spelare av De Bruynes kaliber måste kunna ta att bli utbytt när Pep anser att det är för lagets bästa. Förhoppningsvis var saken utagerad redan i måndags morse.

Det som är lite surt med den här historian är sättet City släppte in målet på. Ake slog en på tok för lös hemåtpassning varpå Ederson blev tvåa på bollen mot Nunez, som han sparkade ner och det blev straff. Det var klumpigt av Ederson att sparka ner Nunez. Han är klart tvåa på bollen och sparkar ner honom i en position där Nunez inte är något särskilt hot. Det hade varit bättre att springa ut, täcka målet och låta försvaret samla sig. I samband med det blev Ederson skadad och fick bytas ut mot Ortega. Men det ska betonas att Ake satte Ederson i en svår sits.

Ortega stod sedermera för en fin insats med flera viktiga räddningar när Liverpool tryckte på mot Citys mål. Enligt rapporterna kommer Ederson missa tre till fyra veckor på grund av skadan. Det innebär att Ortega nu kommer få en ordentlig chans i målet och det ska bli intressant att följa.

Personligen tycker jag Ederson är världens bästa målvakt med fötterna och förra säsongen var han bärande när City vann både Premier League och Champions League. Vissa röster höjs dock emot Edersons position som nummer ett i klubben. Man kan tycka att han har låg räddningsprocent samt att han är benägen att göra ett och annat misstag. Samtidigt har Ortega imponerat när han har fått chansen och Pep verkar hålla även honom högt. Annars har vi ju sett flertalet andramålvakter försvinna genom åren, som till exempel Bravo, Steffen och Muric.

Sedvanligt Liverpool-gnäll

I efterspelet har Liverpool klagat mycket på domarna. De tycker massa Cityspelare skulle blivit utvisade samt att de skulle haft en straff i slutskedet då Doku sparkade bort bollen innan hans dobbar träffade Mac Allister. Kanske var det någon mer straffsituation de klagat på också. Det är svårt att hålla koll på alla situationer de här supportrarna anser ha fått emot sig. 

Jag förstår inte hur de orkar klaga så otroligt mycket på domsluten. Men det går väl att ana en viss förlorarmentalitet där. Klopp skämde ut sig rejält efter matchen och ylade om att Doku karatesparkade Mac Allister och att han kunde dött i den situationen. Klopp sa också i denna svårbedömda situation att om man inte tycker det är straff så är man ingen fotbollsmänniska. Så otroligt pinsamt av Klopp att hålla på så där! Men ingen är förvånad…

Tittar man i tabellen är en poäng på Anfield ändå helt okej. Vi är med i titelstriden i allra högsta grad. Arsenal och Liverpool är högst i topp på 64 poäng, City är tre i tabellen med 63. Det är ju faktiskt riktigt spännande och upplagt för en spännande vår!Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.