Krönika

Tillbaka

Veckans City #49: det luktar guld2024-05-16, Oskar Hansson     0

Citys juniorer har tagit hem FA Youth Cup och nu väntar vi in mer guld till seniorlaget. City levererar!

Innan seniorlagets matcher måste vi stanna till vid våra ungdomars triumf i prestigefyllda FA Youth Cup. Innan fredagskvällens final var senaste gången City lyfte den trofén 2020. Då hette spelarna bland andra Cole Palmer, James McAtee, Tommy Doyle och Oscar Bobb. Den här gången blev det en behaglig resa och hela 4-0 efter mål av Justin Oboavwoduo, Jaden Heskey, Stephen Mfuni och Matty Warhurst. Leeds var på det stora hela chanslösa. Det blir spännande att följa om årets upplaga lyckas slå sig in lika bra i seniorfotbollen som 2020 års upplaga gjorde. 

4-0 blev det även mot Fulham dagen efter för A-laget. Det är en bortamatch som på förhand känns lite lurig, framför allt i en guldstrid. Det var dessutom Fulhams sista hemmamatch för säsongen vilket borde resultera i att de ville avsluta snyggt bara för sakens skull. Ingen av dessa faktorer störde City. Fulham borta blev ännu en munsbit. Maskineriet kör liksom bara vidare. Foden och Alvarez gjorde varsitt mål, men den som stack ut allra mest var Gvardiol med sina två gjorda mål. 

I slutet av matchen, i samband med att Alvarez satte 4-0 på straff, hände en intressant situation. De två som sannolikt är först i kön gällande att ta en straff, Haaland och De Bruyne, var båda utbytta. Gvardiol kunde därmed göra sitt första hattrick i Premier League men fram stegade nyss inbytta Alvarez. Efter att Alvarez satt bollen i mål följde Gvardiol med och firade med laget hur planenligt som helst. Ingen personlig prestige där inte. Gvardiol sa efter matchen att han gärna ville ta straffen för att göra hattrick, vilket är fullt förståeligt. Men han tillade samtidigt att han känner stor glädje för att Alvarez satte straffen och att allt i slutändan handlar om laget. 

Det är exceptionellt hur bra laganda det är i City. Det är nog om inte den största, så åtminstone en av de största förklaringarna till lagets alla framgångar de senaste säsongerna. Trots all individuell kvalitet, är de så prestigelösa och till synes sätter laget före jaget.

Vilken match mot Spurs!

Vilken match vi fick bevittna i tisdags kväll! City hade inför den avgörande bortamatchen mot Tottenham ett riktigt svagt facit på deras nya arena. På fyra försök hade det blivit fyra raka förluster och inte ett enda mål gjort. Det är uppseendeväckande med tanke på hur bra City presterat sedan 2019, då arenan invigdes. Liksom dominerat Premier League och vunnit Champions League. Men Tottenham borta i ligan har vid upprepade tillfällen varit för svårt.

Så visst fanns det fog för nerver innan matchen och första halvlek blev nervig och mållös. Känslan var dock att City var något bättre och kanske borde satt någon chans. Men oavgjort var ändå talande för matchbilden där och då. Men så klev han fram efter paus, mannen som vissa experter menar är av League 2-kvalitet, Erling Braut Haaland! Efter en bedårande uppspel, som slutade med att De Bruyne assisterande den norska målmaskinen, var 1-0 ett faktum.

Men problemen hopade sig. Sarr försökte sparka av De Bruynes hälsena och Romero fullkomligt överföll Ederson varpå båda efter ett tag tvingades bytas ut. Det blev speciellt för Ortega att hoppa in i det här läget. 1-0 ledning, helt avgörande match och en känsla av att Citys spelare börjar bli rejält störda av sina nerver. Kulusevski hade ett jätteläge direkt, men Ortega stod i vägen. Sedan slarvade Akanji okaraktäristiskt som sista man varpå Son kom helt fri. Men Ortega gjorde en heroisk frilägesräddning och på slutet fixade Foden och Doku en straff som Haaland satte säkert, trots all press och stress både inifrån och utifrån. Känslan är att Ortegas frilägesräddning kommer vara en starkt bidragande orsak till guldet, om det nu blir så.

För guld, det hoppas vi ju på! Och i helgen kommer Manchester få besök av 20-talet svenska Citysupportrar som kommer bevittna söndagens helt avgörande match mot West Ham på plats. Jag är en av de lyckliga och jag kan inte bärga mig för att resa i väg imorgon och sedan möta upp svenska Citizens på lördag, för att sedan förhoppningsvis fira mitt andra guld på plats på söndag!Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.