Krönika

Tillbaka

Veckans City #51: tack för den här säsongen!2024-05-28, Oskar Hansson     1

Säsongen 2023/24 är över och det blev en tråkig avslutning på en annars väldigt bra säsong. Silly Season stundar och med det börjar flera snurriga rykten att snurra redan nu. Kommer något bli verklighet?

Vi får tyvärr bara konstatera att säsongens sista match, tillika FA Cup-finalen inte alls blev vad vi hoppades på. City stod för en väldigt blek första halvlek och i paus stod det 2-0 till United. Man kände inte igen City där och då. Anfallsspelet kändes slött och oinspirerat, på mittplan var felprocenten hög och bakåt bjöds United på bjudningar. Främst kändes det som att Gvardiol hade problem med Garnacho på vänsterkanten och det var också därifrån som målen uppkom. Först via ett missförstånd mellan Gvardiol och Ortega, varpå Garnacho kunde nicka in bollen i öppet mål. Sedan ett inspel från vänsterkanten som Mainoo kunde sätta i öppet mål.

Guardiola genomförde ett par byten i andra halvlek och visst blev det bättre. Doku byttes in och han hade en positiv inverkan med sin fart och teknik. Han utmanade Uniteds backlinje och ställde frågor. Det var också han som reducerade, förvisso med god hjälp av ett uselt ingripande av Onana i Uniteds mål. City spelade ganska bra i andra halvlek och hade många chanser att göra fler mål. Men det var inte Citys match. Ett skott av Haaland gick ribba ut. När Alvarez kom fri petade han bollen strax utanför stolpen och när Walker tog fram stora släggan gjorde Onana en fin räddning.

Mot alla odds vann United FA Cup finalen. Det var verkligen en riktig skräll. Alla som kan fotboll är nog överens om att City är ett klart bättre fotbollsslag än United. Men i en match kan vad som helst hända. Det var ett tråkigt och ovärdigt avslut på säsongen.

Dock måste vi ändå kunna zooma ut och se att City som helhet har stått för ännu en stark säsong. Ligacupen definierar inte säsongen och FA Cup-finalen svider. Men att vinna Europeiska Supercupen samt VM för klubblag är fina meriter. I Champions League blev det ett bittert uttåg mot Real Madrid i kvartsfinalen. Men det är sån fotbollen är. Efter 210 minuters stenhård batalj mot ett världsklass-lag som Real Madrid fick straffar avgöra och där drog City det kortaste strået. Det är små marginaler som hindrade City från att nå en semifinal i Champions League. Säsongens höjdpunkt blir givetvis att laget tog fjärde raka ligatiteln.

Händer något i sommar?

Nu är säsongen slut och sommaren är här. Pep har kontrakt över nästa säsong och kommer med största sannolikhet fortsätta sitt arbete även säsongen 2024/25. Gott så!

Det ska bli intressant att följa vad som händer med Citys målvaktsposition fram över. Vem kommer klubben satsa på? Ortega eller Ederson? Det ryktas lite om att lag från Saudiarabien är beredda att erbjuda Ederson stora summor. Den som lever får se men frågan är om både Ederson och Ortega kommer stanna i klubben ännu en säsong. Båda känns för bra för att sitta på bänken och det går inte att ha två förstemålvakter. Givetvis lockar matcher i Premier League och Champions League högre än spel i ligacupen och FA Cupen. 

Utöver det heter perioden som stundar Silly Season av en anledning. Det är inte många rykten som känns heta i skrivande stund men media gör sitt yttersta för att det ska hetta till. Klubbar från Saudiarabien sägs vara intresserade av De Bruyne och Walker men jag har inte sett några seriösa rapporter som indikerar att de är sugna på att flytta dit. 

Bernardo Silva ska tydligen ha en utköpsklausul i sitt kontrakt som säger att om någon klubb erbjuder 50 miljoner pund för hans tjänster, samt att han vill dit, så ska City inte stå i vägen för det. 

Fler lösa rykten är att media verkar fått för sig att Haalands stora dröm är att någon gång gå till Real Madrid. Om vi fortsätter i liknande andra menar Daily Mail att Bayern Munchen är intresserade av Stones och Grealish. City å sin sida sägs vara intresserad av Lucas Paqueta från West Ham samt Bruno Guimaraes från Newcastle. 

Själv tänker jag ta den närmaste tiden med ro och där med kommer Veckans City inte publiceras de kommande veckorna. Hur det sedan blir i höst återstår att se.

Stort tack för säsongen 2023/24!Kommentarer

 
2024-05-29 09:39   Hans Malmström

Tack för den här säsongen Oskar! Bra jobbat! /Hasse

   

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera.